Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Kost/Hälsa

Kyla är bra för hälsan

Sommaren har varit varm och skön men ibland kan det vara bra att kyla ner sig.

Kalldusch
Undersökningar har visat att man lättare håller förkylningen borta om man tar en kalldusch varje morgon. När kroppen behöver värma upp sig ökas metabolismen vilket frigör fler vita blodkroppar som i sin tur är vårt viktigaste försvar mot sjukdomar. Bara några minuter i kallt vatten räcker för att man skall kunna se fördelar.

Djupfryst
Kryoterapi är inte lika lättillgängligt som en kall dusch, men hälsoeffekterna påstås vara otroliga. Många elitidrottsmän och kvinnor använder sig av behandlingen som innebär att du under några minuter befinner dig i ett rum där temperaturen understiger -100 grader. Det snabbar upp läkeprocessen efter en muskelbristning eller en skada (ungefär på samma sätt som isbad eller en kylpåse) men det har också en påverkan på immunsystemet eftersom det ökar cirkulationen av syre och näringsämnen samtidigt som det frigör endorfiner.

Annons

Sov svalt
En fransk studie har visat att den bästa sovrumstemperaturen är 16-19 grader (under förutsättning att man sover i pyjamas). Det är troligen betydligt svalare än de flesta har i sitt sovrum eftersom genomsnittstemperaturen brukar ligga runt 21 grader. Genom att sänka temperaturen några grader anser undersökningen att vi sover bättre. Lämnar du dessutom fönstret på glänt får du bättre luftcirkulation och får bort luftburna bakterier.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Emma förlorade tröjan sista dagen i Frankrike

Close