Jeppman bakar – Dischjulstortilla

Artiklar 24 Nov 2016

I den här omgången av Jeppman bakar ska vi ge oss in på ett område som ­kommit att ligga många i vårt avlånga land varmt om hjärtat. Husmanskost i form av kötträtter och potatis i femtioelva skepnader i all ära, men nu talar vi om fredagsmyset och därmed den numera klassiska favoriten – TACOS!

Det går att variera denna maträtt i all oändlighet. Men då det här är en artikel med bakning så har vi riktat in oss på dischjulstortilla och tidtagningsnachos (chips). För en gångs skull är det rätt att säga chips istället för chip i cykelsammanhang.

Vi kommer att göra tre olika recept på klassiska tillbehör! Ingredienslistorna är korta och det är verkligen enkelt och snabbt gjort att baka de här tillbehören. Faktum är att det är så pass lättbakat att du aldrig mer behöver ta dig tid att köpa de färdiga varianterna. Liksom det mesta man gör själv hemma i köket blir de dessutom godare plus att du vet vad de innehåller!

Dels kommer vi kavla ut en dischjulsliknande tortilla som är gjord på en enkel vetebaserad deg. Men för den som inte grejar gluten tar vi med ett recept gjort på majsmjöl, det är ju trots allt så tortillabröden bakas i sitt ursprungsland. För de som föredrar nachos kommer vi även att göra nachochips.

Artikeln fortsätter under bilden
jeppman-bakar-tacos

Vetetortilla

Ingredienser
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl kallt vatten
1 msk olja

Så här gör du
Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sedan vatten och olja och arbeta ihop till en deg du sedan låter vila i 5-10 minuter.

Dela degen i sex degbitar och forma dem till runda bullar. Lägg gärna lite kärlek på att få till runda och fina bullar, det kommer du att ha igen om du vill försöka kavla runda bröd senare! Degen är elastisk så man får kavla en del, kavla ut bullarna utan extra mjöl till riktigt tunna rundlar. Det är inte en panpizza vi ska kavla ut utan en tunn tortilla!

Hetta upp en panna, borsta av bröden om de är mjöliga och grädda dem sedan i en torr och hyfsat het panna. Beroende på hur varm din platta är så tar det allt ifrån 30 sekunder till någon minut per sida. Man vill ha några mörka partier, det ger mer smak åt brödet! När bröden är gräddade kan du med fördel svepa in dem i en handduk eller till och med en plastpåse så håller de sig mjuka.

Tips!
Gör dubbel sats och baka ut tolv bröd, frys in de du inte äter under fredagsmyset. De kan bland annat användas som en enklare pizzabotten!

jeppman-bakar-vetetortilla
Grädda bröden i en torr och het stekpanna precis innan servering. Foto: Jesper Andersson

Majstortilla

Ett recept där själva tillvägagångssättet är detsamma som för ­vetetortillan men med skillnaden att det bakas på majs- istället för vetemjöl och är således glutenfritt. Här kan det behövas en del majsmjöl när man kavlar ut ­degen. Använd helst våg då du mäter upp mjöl och psylliumhusk.

Ingredienser
150 g majsmjöl (ca 3 dl)
20 g psylliumhusk (ca 3/4 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl kallt vatten

Så här gör du
Bakas och gräddas på samma sätt som vetetortillan ovanför!

 Svep in de gräddade  bröden i bakdukar  så håller de sig  varma och mjuka.
Svep in de gräddade bröden i bakdukar så håller de sig varma och mjuka. Foto: Jesper Andersson

Nachochips

Ingredienser
2 dl majsmjöl (gärna en något grövre variant)
1 ½ dl vatten
1 msk olja utan allt för mycket smak, t.ex. rapsolja
1 tsk salt
Valfria kryddor

Så här gör du
Värm ugnen till 200 grader.

Blanda majsmjölet med oljan, rör om och tillsätt sedan vatten, salt och eventuella kryddor. Rör om till dess att du har en jämn smet.

Lägg ut ett bakplåtspapper på arbetsytan, klicka ut halva smeten och lägg sedan på ett bakplåtspapper ovanpå smeten. Kavla smeten mellan de två bakplåtspapprena tills att den är ungefär 2-3 mm tjock.

Dra bort det övre pappret när du kavlat dig ned till önskad tjocklek. Har du en pizzaslicer fungerar den bra för att skära ut chipsens form, annars fungerar en kniv i stort sett lika bra. Vill du ha runda chips kan en pepparkaksform eller ett uppochnedvänt glas vara ett bra hjälpmedel.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter, när de gräddas reser de sig från bakplåtspappret och blir lätta att få bort från pappret. Låt de inte bli brända, skulle de kännas lite fuktiga kan du antingen låta dem eftertorka i ugnen med luckan på glänt någon minut eller i rumstemperatur ett par minuter.

Tips!
Smaksätt gärna chipssmeten med spiskummin, chili eller varför inte torkad och mald vitlök!

 Efter några minuter i ugnen börjar  chipsen att resa på sig och släpper  lätt från bakplåtspappret.
Efter några minuter i ugnen börjar chipsen att resa på sig och släpper lätt från bakplåtspappret. Foto: Jesper Andersson

Smaklig måltid!

Artikeln publicerades ursprungligen i Svenska Cycling Plus 1-2016.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.