Jenny Rissveds – vilken tjej – OS GULD

MTB tävlingsnyheter 20 Aug 2016

Det var länge tveksamt om Sverige skulle få skicka någon MTB-tjej till Rio över huvud taget, men efter starkt jobb och plockade rankingpoäng av framför allt Jenny Rissveds, Alexandra Engen och Åsa Erlandsson kunde Sverige klättra på nationsrankingen och Jenny Rissveds fick till slut sin biljett till Brasilien och OS.

Och när loppet väl var igång var inte Jenny sen att visa att hon inte bara åkt till Rio för att se och lära. Redan i inledningen fick hon dock problem med ett kedjetapp, men den var snabbt på plats igen och snart hade hon arbetat upp sig till tätgruppen.

Efter drygt halva loppet ligger Jenny tillsammans med schweiziskan Jolanda Neff och silvermedaljören från OS i Peking 2008, Maja Włoszczowska, som har fått en lucka ner till de närmast jagande på en 15-20 sekunder, och det ser mer och mer ut som att om inga tekniska missöden inträffar så ska medaljerna fördelas mellan dessa tre. I just den fasen får schweiziskan något problem, som TV-bilderna tyvärr missar, och plötsligt har hon drygt 20 sekunder upp till Jenny och polskan.

Därefter kör Jenny hårt och känns tekniskt överlägsen polskan som hela tiden får slita för att täcka de små luckor som Jenny får vid varje teknisk passage, samtidigt som avståndet ner till Jolanda Neff bara växer och är snart över en minut efter och därmed borta från guldstriden.

Jenny är sedan taktisk och låter polskan ligga i täten några minuter innan Jenny sätter in stöten strax innan det svåraste tekniska partiet och får direkt en ordentlig lucka till Maja. Därefter är det en ren defilering de sista minuterna innan Jenny kan cykla in under målbanderollen och räkna hem Sveriges första OS Guld i cykling sedan Bernt Johanssons klassiska seger för 40 år sedan.

Maja Włoszczowska försvarar silvermedaljen men är 37 sekunder efter Jenny medan Jolanda Neff tappar ordentligt och klarar inte försvara bronsplatsen som istället går till kanadensiskan Pendrell som äntligen får en OS-medalj efter ha rullat in som fyra i både Peking och London.

 

 

 

1 kommentar

Örjan Jämte 20 Aug 2016

Reprisbilder efter loppet visar att Jolanda Neff sladdar omkull i en tvär kurva under klättringen.

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.