Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Intervjuer

Jag och min cykel – svenska mästaren Richard Larsén

Foto: Martin Palm
Foto: Martin Palm

Vem är du, var bor du och vad gör du till vardags?
Richard Larsén, är 26 år och bor i Göteborg. Jag är cyklist i continental­laget Team Tre Berg-­Bianchi och jobbar även som testledare och coach på Aktivitus här i Göteborg. Men nu under säsongen så lägger jag mer fokus på att träna och tävla och jobbar mer under vintern då det finns mer tid.

Hur började din cykelkarriär?
Jag började relativt sent, vid 15-16 års ålder. Det var lite på ett bananskal jag kom i kontakt med Alingsås CK och började träna och tävla för dem.

Hur mycket tränar du under ­uppbyggnads- och tävlingssäsong?
Det varierar mycket, men mellan 15-35 timmar per vecka. Det blir mer mängd under uppbyggnadsperioden och mer intensitet under tävlings­säsong.

Vilka är dina bästa respektive ­sämsta egenskaper som cyklist?
Min bästa egenskap är även min sämsta. Jag är allt som oftast ­offensiv vilket både kan ge fina resultat, men också göra att man blir sliten och inte har något kvar i tanken på slutet av tävlingarna.

Hur har vägen fram till SM-guldet sett ut?
Den började egentligen för ett år sedan när Kristian Wejshag, initiativtagaren till Team Tre Berg-Bianchi, hörde av sig och vi började diskutera om jag skulle köra för laget detta året. I och med att jag skrev på för dem har jag fått möjlighet att satsa fullt ut i år och kunnat träna mer än någonsin.

Det började med 3 veckors träning i Portugal i januari, sedan en vecka i Åhus i mars med laget och direkt efter det en vecka på Mallorca innan tävlingarna drog igång i april. Sedan har det varit en intensiv vår med bland annat två etapplopp i Frankrike, Tour of Norway och Tour of Estonia med landslaget. Med andra ord en hektisk vår med mycket tävlingar som har gett mig en bra form inför SM.

Hur känns det att få cykla runt i den svenska mästartröjan?
Det är en häftig känsla. Jag har ju alltid sett upp till dem som åkt i tröjan innan och har aldrig riktigt vågat tro att jag själv skulle få göra det en dag. Men nu får jag det, och då får man göra allt man kan för att visa upp den på bästa sätt.

Vad har du för långsiktiga mål med din cykelsatsning?
Man drömmer ju alltid om att få köra för de riktigt stora lagen. Men just nu vill jag göra mitt jobb i Team Tre Berg-Bianchi så bra som möjligt och se vad det kan leda till.

Annons

Vilken cykel vann du SM på och vad är det som gör den så bra?
Jag vann SM på en av mina Bianchi Oltre XR.2. Geometrin den har passar mig grymt bra, den är styv och med ­komponenterna från TEC så väger den in på under 7 kg. Detta gör den perfekt för alla banor oavsett profil egentligen.

Var och hur förvarar du den?
Den jag tävlar på förvaras i lagets lager mellan tävlingarna. Den jag tränar på får stå framme i vardagsrummet hemma. När man bor i en tvåa så finns det inte plats att förvara den någon annanstans.

Har du gjort några ändringar på den jämfört med original­specifikationen, och i så fall varför?
Nej inte någonting utöver att sätta på en wattmätare. Detta för att kunna styra och utvärdera träningarna och tävlingarna.

Hur många cyklar har du totalt?
Jag har fyra stycken Bianchicyklar från laget, en fixie för att ta mig runt i stan på och en vintercykel. Så totalt blir det sex stycken.

Hur många anser du att man behöver?
Man behöver alltid en till om du frågar mig. Frågar du min sambo så tycker hon att man alltid behöver en mindre än vad man har.

Artikeln publicerades ursprungligen i Svenska Cycling Plus 6-2016 som går att köpa här.

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Monstercykeln – Trek Remedy 9.9 27.5 RSL

Close