Isabelle Söderberg – ett framtidshopp inom cykel

Intervjuer 18 Dec 2012

Efter att ha cyklat för Ramnäs CK återvänder Isabelle Söderberg till hemstaden Uppsala och klubben Upsala CK. Alltomcykel.se tog sig en pratstund med henne och tog del av hennes tankar om bland annat framtid, årets höjdpunkt och ungdomscykling.

Anledningen till att Isabelle återvänder till Upsala CK är att hon vet hur klubben fungerar och att hon fått garantier som gör att hon känner sig trygg i sin fortsatta satsning. Dessutom känner hon de flesta i klubben vilket inte gör saken sämre.
-Det var ett rätt så enkelt beslut eftersom jag är en hemmakär person, säger Isabelle och tillägger att hon känner sig trygg i hemmiljön.

I UCK kommer Isabelle att få sällskap av Linnea Sjöblom. På frågan om det är en medveten satsning från UCK:s sida svarar Isabelle att det var en nyhet även för henne. Huruvida tjejerna kommer att köra individuellt på de nationella tävlingarna får vi se, men målet är ändå fastslaget för Isabelles egen del.

Att så många tjejgrupperingar dyker upp inom cykling tycker Isabelle är jättekul. Hon tror att det är en nödvändig satsning, även om de flesta hon cyklar med är killar. När det gäller junior- och ungdomscykling försvinner många lovande cyklister efter första året i högre klass. Isabelle berättar att hon gärna skulle se att förbund och distrikt satsade mer på dem som kliver upp till juniorklassen. Motståndet där blir annorlunda och därför skulle det gärna få läggas ett större fokus och mer resurser på U23-gruppen. Hon tror att det bara finns ett fåtal tjejer kvar från hennes årskull som hon tidigare tävlade mot och det är ett tecken på att något behöver göras för att underhålla ungdomars intresse för sporten.

Isabelle har ett stöd från SOK som är värdefullt för henne. Det ger henne möjligheter till bland annat tester och träningsläger. I fråga om övriga sponsorer skulle de gärna få vara fler, även om Isabelle kommer att ha stöd från UCK.
-Det är ingen guldkantad tillvaro som gäller för elitidrottare, menar Isabelle.

2012 års höjdpunkt är enligt Isabelle topp 10-placeringen i Vårgårda, där hon tog hem en åttondeplacering. Att ha deltagit i OS anser hon var mäktigt men eftersom hon hela tiden har haft siktet inställt på OS i Rio 2016 ser hon årets deltagande som en bonus. Sedan flera år tillbaka tränas hon av sin bror, Christofer Söderberg. Hon tycker att samarbetet fungerar bra och säger att Christofer är till stor hjälp och ett stöd för henne.

Så hur ser Isabelles närmaste framtid ut? Jo, i januari bär det iväg på träningsläger utomlands. Hon har inte bestämt sig för om det blir till Gran Canaria, som tidigare år, eller till Mallorca. Var det än blir tränar hon intensivt på hemmaplan under tiden. Vilka hon kommer att köra för internationellt under 2013 är fortfarande en hemlighet, Isabelle lovar att återkomma med besked när det blir officiellt. Hennes internationella lag för 2012, Team AA Drink läggs ned till nyår och därmed är ett avslutat kapitel.

Vi önskar Isabelle lycka till och ett gott nytt år!

(c) Text: Alltomcykel.se (c) foto: Isabelle Söderberg http://www.isabellesoderberg.com/