Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Intervjuer

Intervju med Isabelle Söderberg om vägen tillbaka och framtiden i Lotto Belisol

Gent-WevelgemVi tog ett snack med Isabelle Söderberg som i våras kraschade svårt under en klungspurt och därmed spolierade hela säsongen. Men vad hände egentligen där i våras:

”Om vi börjar uppifrån så krossade jag överkäken och slog ut två tänder”, börjar Isabell. Vidare bet hon också av sig underläppen som fick sys tillbaka med 32 stygn. Två veckor efter olyckan vid en röntgen upptäcktes också att tre kotor i nacken hade fått sprickor men sprickorna låg rätt och Isabelles starka fysik hade räddat nerverna inne i kotpelaren. Utan den styrkan hade risken varit stor att Isabelle blivit helt förlamad. Utöver skadorna på nackkotorna var även bröstkota 5 krossad, ”så den har de fått steloperera”, berättar Isabell. Även fyra revben som vänster arm bröts. ”Men utöver det var det bara skrubbsås”, skämtar Isabell som trots de allvarliga skadorna ser positivt på tillvaron och fortsätter ”Tyvärr bröt jag ju inte något nyckelben, och det sägs ju att man inte är cyklist innan man gjort det, men någon tyckte att fyra revben nog skulle motsvara ett nyckelben”.

”Det är först nu långt efter olyckan som jag egentligen förstått hur allvarligt det var”, berättar hon. Redan i ambulansen frågade hon Martin Westby hur det hade gått med cykeln, vilket visar vilken vilja det fanns att kriga och komma tillbaka så fort som möjligt.

”Det var nog många som inte trodde att jag skulle komma tillbaka, men det har gått otroligt fort”, berättar Isabelle. Mycket naturligtvis tack vare en vältränad kropp och stark vilja, men Isabelle avslöjar också att det funnit många motgångar på vägen men att hon hela tiden hållit modet uppe och siktat framåt.

Olyckan har också på ett sätt varit lärorik för Isabelle. ”Jag har omvärderat livet”, berättar hon och tankar om livet efter cyklingen har börjat kretsa i huvudet. ”Jag satsar fortfarande allt på cyklingen men jag måste känna att jag har en trygghet hemma och i vardagen, cyklingen kan försvinna så snabbt.”

Efter att rehabiliteringen gått så snabbt kunde Isabelle trots alla skador ställa upp och köra Velofondo i herrelitklassen i Vårgårda i augusti där hon körde så pass bra att hon var med in i den andra spurtklungan, inte mer än 25 sekunder efter Andreas Thell och Alexander Fåglum-Karlsson. Framgången i Vårgårda gav mersmak och Isabell åkte ner till Belgien kort därefter för att dels köra ett lagtempo med sitt Cramo Go Green vilket gick bra, men dagen efter var det linjeloppet och vädrets makter visade sig från sin allra värsta sida. Det regnade och allt var dygnsurt. Vägen var såphal och bromsarna tog inte och det syntes att tjejerna verkligen var jätterädda. Att Isabelle inte ställde cykeln direkt i detta läget visar ännu en gång vilken järnvilja som finns i hennes huvud. Men när lagkamraten och vännen Madeleine Olsson gick omkull var det ingen tvekan att Isabelle stannade och hjälpte henne upp igen. Tjejerna kom upp på cykeln igen och började jobba ikapp klungan men då kom minnena tillbaka till Isabelle som bröt ihop och hamnade i någon form av chocktillstånd där tårarna bara rann och någon fokus på att ligga och slita på cykeln finna bara inte. I detta läget klev Isabelle av tävlingen, vilket hon inte var ensam om. ”Jag tror närmare 70 cyklister bröt den där tävlingen”, berättar Isabelle. ”Men även om det var jobbigt så var det väldigt skönt att få den där premiären undanstökad så att jag kan lägga det bakom mig och fokusera framåt.” Isabelle tror inte att hon kommer att reagera på samma sätt ifall det skulle uppstå en liknande situation igen.

Annons

Isabelles lag, Cramo Go Green, har efter säsongen upplösts och kommer till nästa år inte längre finnas kvar. Cramo Go Green har under säsongen varit kopplade till Upsala CK, som inför nästa säsong startar upp det nya spännande laget Firefighters Upsala CK, men Isabelle har istället fått ett mer internationellt kontrakt och kommer inför kommande säsong att representera Belgiska Lotta Belisol. ”Det har varit ganska svårt att hitta något nytt efter kraschen”, berättar hon. ”Jag ville inte sänka den nivån som jag låg på, och många har talat positivt om mina resultat och min cykling, men när det kommer till att kontraktera en cyklist som varit borta en hel säsong på grund av en skada är de inte lika intresserade längre”, avslöjar hon. Men belgarna verkar ha sett vilken talang och vinnarskalle Isabelle är.

lottobelisoljersey”Lotto Belisol har en bra lagkänsla och de ger mig chansen för den cyklist som jag var innan kraschen och är på väg att bli igen”, skriver Isabelle på sin blogg.

I Lotto Belisol kommer Isabelle att få ta på sig rollen som hjälpryttare igen. ”Men även om jag kommer få lära mig bli hjälpryttare igen så kommer jag ha möjligheter att visa jag kan”, säger Isabelle.  Lotto Belisol har ganska många nya åkare och det är till stora delar ett helt nytt lag som byggs upp, men det finns en stabil organisation i bakgrunden.

”Vi har ännu inte fått något tävlingsprogram för nästa år, men jag skulle tro att vi kommer köra världscupen och de flesta tävlingar i Holland och Belgien”, avslöjar Isabelle. ”Och så hoppas jag verkligen att vi kommer att köra i Vårgårda, det är mitt stora mål att få visa upp mig där”, berättar hon. Förra året var inte Lotto Belisol i Sverige och körde, men med en svensk duktig cyklist i laget hoppas vi verkligen att vi får se både Isabelle och de andra tjejerna i Lotto Belisol på startlinjen.

Vi önskar Isabelle lycka till med den rehabilitering som fortfarande återstår efter olyckan och framför allt önskar vi henne lycka till i det nya teamet.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Egendesignat mönster på Zipp Super-9

Close