Intervju med comebackande MTB-cyklisten Anders Ljungberg

Intervjuer 23 Dec 2012

Vi tar det från början, efter ha varit proffs i Team Firebike-Drössiger i två säsonger la du av och året senare bröt du ryggen, berätta lite om olyckan och din tid efter det.

Jag var på semester på Smögen med min bror, hans tjej och en kompis när jag fick för mig att hoppa från en oroväckande hög klippa. Jag hade maximal tur i oturen för när jag slår i vattnet trycks min ryggrad ihop och jag krossar en kota, det turliga med det hela var att jag fortfarande kan stå, gå och framförallt cykla. Därav återkomsten, fanns (nästan) ingen som trodde jag skulle kunna komma tillbaka och vara med i tävlingscirkusen igen.
Hursom fick jag ett ofrivilligt träningsuppehåll på ca 1 år innan jag kunde dra igång den mera seriösa träningen igen. Sjukt jobbig period, inte bara att jag inte kunde träna, utan nästan allt blev jobbigt att göra. Jag kan säga att man använder ryggen till i stort sett alla vardagssysslor…

..men till nästa är år så kommer du börja synas på tävlingar igen.
Yes, kommer bli hur kul som helst! Kommer bli en del långlopp då jag alltid varit naturligt bra på det. Men även kortare tävlingar ska köras för att få rätta tävlingshårdheten. En av sakerna jag saknat mest är känslan när man är i sån toppform på en tävling och bara behöver styra cykeln, benen går av sig själva. Samma känsla som när man är nykär.

Du har satt ett mål att vara topp 10 på Cykelvasan, hur realistiskt tror du det är?
För mig är det en verklighet. Finns inga tvivel. Inga som helst.
Det enda som skulle kunna stoppa mig är om ryggen plötsligt skulle bli sämre.

Inga andra delmål?
Kunna springa 10 km på under 40 min igen. Klara en vecka i alperna med alpinskidåkning. Klara ett Vasalopp igen. Allt detta bygger på att ryggen klarar det, gör den det så är även målet att vara med i tätklungan på långloppen under mer än halva tävlingen.

Du kommer köra på Crescent, har det varit svårt att få nya sponsorer?
Har inte sökt fler än Crescent, de är i stort sett heltäckande på alla tillbehör. De tyckte det var en lysande idé av mig att göra comeback så de tvekade inte en millisekund att hjälpa mig.

Framtiden då, om nästa säsong går bra, finns planer på vidare satsning och proffsplaner?
Jag säger numera aldrig aldrig. Jag är fortfarande ung och lovande.

Tackar för din tid och önskar dig en god jul och gott nytt cykelår.
Tack detsamma och hoppas vi syns ute i tävlingscirkusen!

Vill ni följa Anders framfart under året kan ni besöka hans blogg på adressen http://andersljungberg.blogspot.se/.