Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Intervjuer

INTERVJU – MATTHIAS WENGELIN

Matthias har varit en av de tongivande cyklisterna i svensk MTB under många år, med flera SM-guld, Cykelvasa-seger och internationella meriter i bagaget. Nu laddar han för tävlingspremiären på Cypern om två dagar, där han i år kommer tävla på Scott för nya sponsorn Länna Sport. 

wengelin
I år kommer Mattias rulla på en Scott istället för den Bianchi vi sett honom på de senaste säsongerna.

Hej Matthias! Hur ser du på säsongen 2017?

Hej! Ja, jag tycker faktiskt det blev en bra säsong ändå. Det kändes bra på Cypern i början på året, sedan körde jag Cape Epic, och det var första gången jag gjorde något i den stilen. Det gick väldigt bra där också och det kändes fint, det enda jag skulle ändrat på är väl att jag borde tillåtit mig att ta det lite lugnare efter just Cape Epic. Jag tog det lugnt ett tag, men jag borde nog gjort det någon vecka till. För när jag väl började köra igen så kände jag mig seg i kroppen och den svarade inte riktigt som den hade gjort innan.

Var det under början på långloppscupen då?

Ja precis, de första långloppen gick jäkligt tungt, Billingeracet och Lida Loop, även om jag i och för sig ändå punkade bort mig på Lida Loop. Men det var inte samma fart i kroppen som det fanns innan. Så då bestämde jag mig för att skippa tävlingarna, framförallt långloppen. Jag höll mig hemma i Örebro och lite uppe i Säter, och så körde jag lite träningstävlingar istället och tränade på för fullt. Jag gick tillbaks till den träningen som jag hade gjort under vintern helt enkelt, och det gav bra svar.

Det som var lite nervöst var att det inte blev så mycket tävlingar inför SM, så jag visste inte riktigt hur formen var. Även om jag kände mig stark på träning är det alltid lite annorlunda när man står där på startlinjen. Sedan skulle jag köra ett lopp i Mariestad inför SM, men då klantade jag till det och punkade bort mig där. När vi sedan kom ner till SM blev jag först tvåa i sprinten bakom Joel Burman, och då kände jag att kroppen svarade bra. Jag kände mig stark, och det kändes också bra när jag körde XC-banan sedan, så då var det bara ösa på när det väl var dags för XC-loppet. Tyvärr gick kedjan av där, men i det stora hela är jag ändå nöjd med året, för jag avslutade säsongen rätt starkt efter det. Så det kändes ändå som en bra säsong.

Men det blir ändå en ändring av kursen inför 2018 som vi förstår det?

Ja det blir mindre långlopp och så ska jag försöka köra mer internationella XC-lopp, för jag tycker det är roligare med XC helt enkelt. Så nu ska jag först köra här på Cypern, sedan åker jag och kör världscupen i Sydafrika. Det blir något långlopp också, som Cykelvasan, långlopps-SM och kanske Lidingöloppet, men i första hand blir det XC. Sedan har jag även fått startplatser till tre tävlingar i Enduro World Series, vilket känns väldigt spännande!

Är det en riktig Endurosatsning som tar sin början?

Jag ska träna mer inför det när jag har fått Enduro-cykeln, så att jag blir förberedd. Men när man ska köra såhär stora tävlingar gäller det att gå in för det lite mer. Innan när jag exempelvis tävlade i Enduro i Åre satt jag bara en dag på cykeln, och det var när vi körde igenom banan dagen innan tävlingen. Det funkade väl, men hade jag tränat lite mer så hade det nog gått ännu lite bättre. Sen är det klart, som jag förstår det underlättar det ganska mycket om man har ett team runt sig på EWS-tävlingarna. Eftersom det blir väldigt långa dagar på cykeln och man kan få hjälp när det blir problem. Också dagarna innan när man ska testa banorna, för man kan inte bara cykla runt hela varvet. Utan då underlättar det med shuttle-hjälp och sådana saker. Så det är mycket att sätta sig in i. Men när jag väl åker dit vill jag inte känna mig oförberedd, utan jag vill känna mig bra på cykeln och jag kommer gå in för det så mycket jag bara kan. I kombination med XC-tävlingarna då.

Kommer du köra någon specialträning för att bli redo för Enduro-tävlingarna?

För mig blir det mest att köra in sig på cykeln. Det är det som varit annorlunda för mig när jag testat Enduro, för man är ovan vid slaglängden och cykeln beter sig på ett annat sätt. XC-hojen är hårdare och svarar annorlunda när man till exempel ska trycka ifrån och hoppa, så man får med sig den på ett enklare sätt. När jag skjuter ifrån på Endurohojen tar dämparna upp mer, så det känns som man får ta i lite mer och vara finurligare för att få med sig hela hojen.

Du har ändå gjort väldigt bra resultat i de Enduro-tävlingar du ställt upp i, så du måste ha talang för det eller?

Jag var 6:a i Åre tror jag, och utförsåkningen och det tekniska har faktiskt alltid fungerat bra för mig. Jag är inte den mest tekniska när det gäller att stå och trixa och hoppa på bakhjulet och sådant, men just när det gäller att åka fort utför så vet jag att det är något jag är jäkligt bra på. Sedan hoppas jag att konditionen ska spela lite roll när jag kommer utomlands, där det blir mycket längre tider i tävlingarna, för att det finns högre berg.

Tror du att du kommer vara fräschare än de renodlade Enduro-åkare mot slutet av tävlingarna, med all din uthållighetsträning?

Det vet i tusan, för toppåkarna är otroligt starka! Jag vet till exempel Robin Wallner, han är jäkligt stark, och många av toppåkarna kör till exempel riktigt bra på XC-tävlingar i sina hemländer. Så de har både väldigt bra flås och kan åka väldigt snabbt utför. Men det ska bli en väldigt kul grej att få testa, speciellt nu när jag får mer än en chans. Då kan jag se lite vad det handlar om första gången, och förhoppningsvis bli snabbare den andra.

Kan du tänka dig att gå över helt till Enduro?

Det hade varit kul att klämma in innan man blir för gammal, för den cyklingen är jätterolig. Men vi får väl se, det här året ska jag testa hur det känns. Och se om jag har någon chans att utvecklas mer i det, eller om det fortfarande känns som att det är XC som är roligast. Men jag är väldigt glad att jag har de här tre chanserna att prova.

Vad är annars huvudmålet med säsongen?

Det är att få köra mästerskapen i XC igen, EM och VM, och ha chansen att göra bra ifrån mig är. Det var ett tag sedan jag körde det, och förra året kändes det som att det fanns fart i kroppen. Om det känns så i år också vill jag göra en extra satsning där och se om jag kan göra ett bra resultat.

Annons

Tränar du annorlunda nu när du inte fokuserar lika mycket på långlopp?  

Träningsmässigt har jag alltid fokuserat på XC, och så som långloppen är i Sverige fungerar det ändå bra att göra det och köra bra på dem. Det blir kanske lite annorlunda i långlopp utomlands, om det är mer tid i sadeln och längre klättringar.

Hur är formen nu då?

Jag hoppas den är bra, men vi får väl se när det drar igång. Men jag känner mig bra och har kul på cykeln. Det känns bra på nya cykeln också, jag tycker jag kört in mig fint på den.

Vad tror du om tävlingen på Cypern?

Prologen blir nästan som en Enduro-sträcka, för vi kör utför mestadels. Det är lite smågalet. Sen är det två point-to-point tävlingar, och XC-tävlingen sista dagen. Så det blir ett bra uppvaknande för kroppen i alla fall. Det är tionde året i rad jag är här, det är lite galet, men jag trivs bra med att starta säsongen här. Det blir en fin genomkörare för världscupen i Sydafrika också, och det finns en hel del poäng att köra om för att få en bra startposition i andra lopp. Sen vill jag göra ett bra resultat också såklart. Förra året var jag uppe kring topp tio men punkade bort mig, så i år vill jag vara med där framme genom hela tävlingen.

Du är ju en ganska kraftfull cyklist som verkar gå ganska hårt åt materialet, kan det stämma?

Både ja och nej, förra året hade jag en del strul med konstiga punkteringar, där vätskan inte ville täta och sådant. Så det var en del otur, även om någon punktering var mer klantighet. Men jag tycker inte jag kört sönder så mycket, och det är inte som att jag åker omkring och knäcker ramar kors och tvärs och sådana grejer. Men det är klart att jag väger strax över 80 kilo, så det blir ju en del påfrestningar, och förhoppningsvis har jag väl en del kraft att trycka på med. Men i åkstilen tycker jag inte att jag är så brötig, utan jag tycker ändå jag är ganska finurlig på cykeln.

I Enduro kommer ni ju köra hela dagen, det kan bli ödesdigert med punkteringar då kanske?

Det ska nog lösa sig tror jag, men jag får försöka prata med till exempel Robin Wallner, Alexander Kangas och Zakarias Johansen som har varit ute, och få lite tips av dem. Sen tål ju endurohojarna mycket mer stryk, och det är faktiskt lite svårt att vänja sig vid just det. För man kan ju bröta på på ett helt annat sätt, med rejälare däck och sådant.

Vad blir det för Enduro-cykel?

Det blir en Scott Genius 900 Tuned, och det som ska bli så kul är att den ändå ser ganska mycket ut som min XC-hoj i ramen. Det är såklart andra vinklar och så, men själva konceptet med länkaget är likt min XC-hoj, och med samma låsning av dämparna från styret fast man har 150 mm slag bak och fram. Det ska bli väldigt kul att prova den! För jag har saknat det lite på Enduro-cyklarna innan. När man cyklar i Sverige är det ju ganska platt, så då vill jag kunna låsa dämparna för att slippa gunget. Eftersom jag är van vid min XC-hoj.

Då får vi önska dig lycka till med starten av säsongen!

Tack!

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.