Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus

Intervju: Lucas Eriksson

DSC_5905

Lucas Eriksson är ett framtidsnamn inom svensk cykel. Förra året vann den 20-årige västgöten Cykelvasan, och i år hoppas han kunna säkra nya framgångar. ”Jag skulle väldigt gärna vilja vinna en internationell tävling under 2017”, säger han.

 

När Lucas Ericsson rullade fram till startlinjen av Cykelvasan 2016 gjorde han det i sällskap med många duktiga cyklister. I hans närhet stod bland andra fjolårssegraren Alexander Wetterhall, flerfaldiga svenska mästaren Emil Lindgren och vasaveteranen Matthias Wengelin.

En seger i detta sällskap skulle kräva att han själv hade en ­toppendag, och att hans lag Serneke Allebike CK kunde ­genomföra ett lopp i enlighet med den taktiska planeringen. ”Vi hade en plan som gick ut på att vi skulle försöka få motståndarna att lida genom att köra riktigt hårt i backarna”, säger Lucas. Inledningen gick i rekordfart, och allteftersom kilometrarna avverkades minskade tätklungans storlek. Någon oro för att själv få betala priset för den hårda körningen hade han inte. ”Jag förstod ganska tidigt att det skulle bli en bra tävling för min del. Känslan i benen var hur bra som helst, och jag blev knappt trött i backarna”, säger han.

Seger i Cykelvasan efter målfoto
Med drygt tre mil kvar till mål grillade Lucas och lagkamraten Emil Lindgren fältet hårt i Lundbäcksbackarna, precis som de kommit överens om på förhand. Taktiken visade sig effektiv. ”Jag fick fantastiskt fin hjälp av Emil, och vi kom loss tillsammans med tre andra cyklister. Därefter var det bara att köra på. Vi ville ju alla hålla undan för resten av fältet, och vi fick till ett riktigt bra samarbete”, berättar Lucas.

Inne i Mora var kvintetten fortfarande intakt, och det stod klart att tävlingen skulle avgöras på upploppet. Ut ur den sista rondellen drog Alexander Wetterhall upp spurten, men han kunde inte svara när Lucas Eriksson och Matthias Wengelin kom farande. ”Jag vet ju att Matthias är en duktig spurtare, så jag tog hans rygg när ­spurten drogs upp”, säger Lucas. Duon korsade mållinjen i stort sett ­samtidigt. Det var inte förrän efter en granskning av målfotot som det stod klart att Lucas vunnit, och därmed säkrat en betydande merit. ”Cykelvasan är en riktig folkfest, och det var grymt kul att vinna. För min del är det nog det största jag varit med om så här långt”, säger han.

 

”Känslan i benen var hur bra som helst, och jag blev knappt trött i backarna”

 

Sex sekunder från EM-guld
Segern kom dock inte som en blixt från klar himmel. Lite tidigare på sommaren hade han visat att formen var god genom att bli sexa i linjeloppet på SM. Någon månad efter Cykelvasan stod han för ytterligare en fin prestation genom att köra in på 23:e plats på linjeloppet vid U23-EM. Ynka sex sekunder skiljde honom från guldmedaljen.

Men säsongen 2016 innehöll även tråkigheter för Lucas del. Den största motgången inträffade i mitten av juli då det uppstod en spricka mellan honom och hans lag Team Tre Berg-­Bianchi. Det var vid U6 Cycle Tour i Tidaholm som Lucas, ­efter att ha agerat hjälpryttare åt sina ­lagkamrater under etapperna, valde att åka hem innan den sista etappen var avklarad. ”Jag hade hjälpt mina lagkamrater hela veckan men inför den sista etappen kände jag mig krasslig, och valde därför att åka hem”, säger Lucas.

Från Team Tre Berg-Bianchis håll har man en annan syn på ­saken. Laget menar att Lucas inte på egen hand kunde bestämma om han ville köra eller inte, och att han borde ha genomfört även den sista etappen. Resultatet blev att Lucas fick sparken. ”Jag hade kört med Team Tre Berg-Bianchi i ett och ett halvt år, och jag ­kände att jag gärna hade fortsatt att utvecklas tillsammans med laget. När jag tänker tillbaka på det som hände känns det jävligt dumt, och det ser ju inte så snyggt ut att ha fått sparken”, konstaterar han. Händelsen innebar också att Lucas tvingades omvärdera vissa av sina relationer. ”Jag blev väldigt, väldigt besviken på en del personer som jag trodde att jag kände, och som jag trodde jag kunde lita på”, säger han, och lägger till: ”Det var tråkigt att det blev som det blev”.

_Herrspurt-7730

Kontrakt med holländskt lag
Det snabba avslutet med Team Tre Berg-Bianchi innebar att han från den ena dagen till den andra stod utan lag, vilket inte är särskilt bra för en cyklist som är på väg framåt i sin karriär. ”Under hösten körde jag för klubblaget Motala, och så blev det lite ­tävlingar med landslaget. Så även om den andra halvan av säsongen inte alls blev som jag hade tänkt mig fick jag ändå köra en del tävlingar”, säger han.

Men inför säsongen 2017 är Lucas tillbaka i hetluften efter att ha kontrakterats av det holländska continentallaget SEG Racing Academy. ”De hörde av sig redan inför säsongen 2016 men då ville jag satsa vidare tillsammans med Team Tre Berg-Bianchi. När de hörde av sig i höstas var ju läget annorlunda”, konstaterar han.

_Eriksson-Lucas-0649
En nöjd Lucas efter segern i Cykelvasan.

Fakta_Lucas

Lucas hoppas på en internationell seger
Klädd i SEG Racing Academys tävlingsdress; mörkblå bakgrund med ett rosa, ett vitt och ett grått fält på magen, blir han en del av ett stall med många unga och lovande åkare. ”SEG har bara U23-åkare i sitt stall, och målsättningen är att utveckla oss åkare så att vi kan ta steget vidare till de bästa lagen”, förklarar Lucas. I år har SEG förstärkt med duktige Alex Peters, som ansluter från brittiska Team Sky. Med undantag av honom bedömer Lucas lagets cyklister som likvärdiga. ”Jag är nöjd med min utveckling så här långt, men jag saknar resultat som kan öppna upp för de större lagen. Jag skulle behöva någon vinst och några pallplatser, och jag hoppas få chans till det under året”, säger han.

Lucas-1
Lucas ser fram emot den kommande säsongen med SEG Racing Academy.

Väljer Sverige framför Spanien
SEG Racing Academy har sina träningsbaser i nederländska ­Eindhoven, spanska Girona och grekiska Loutraki. Teamet föreslog att Lucas skulle bo och träna i Girona, men det upplägget var han inte särskilt pigg på. ”Det är nog jättebra att ha Girona som bas, men jag valde att bo kvar hemma i Sverige. Jag tycker att jag har fina träningsförhållanden här, och det är ju här hemma jag har alla mina kompisar”, säger han.

Med det upplägg han nu har valt kommer det att bli en hel del resande mellan Sverige och kontinenten, men det blir inte resor i parti och minut. ”Jag kommer att åka till Girona under några längre perioder för att träna tillsammans med laget. När det blir tävlingar kommer de att ligga i block så att jag kan köra ett antal tävlingar för att sedan vara hemma en tid innan det är dags att ge sig i väg igen för ett nytt block av tävlingar”, säger han.

Annons

Fakta_Lucas2

900 träningstimmar
I samband med att SEG Racing Academy presenterade Lucas som ny lagmedlem skrev teamet på sin webbplats att de var glada över att kunna presentera en så pass stark åkare som är bra på att köra etapplopp och som är fantastiskt duktig på att klättra. De avslutade introduktionstexten med att de gladdes över det nya samarbetet, och att de hoppas kunna hjälpa Lucas nå sina ambitiösa mål.

Den avslutningen delas helt och hållet av huvudpersonen själv. ”Det ska bli jättekul att köra för SEG. Jag hoppas att jag ska kunna träna hårdare än någonsin för att få den utveckling som krävs för att jag ska komma vidare i karriären”, säger han. Hans förhoppning är att kunna träna hundra timmar mer i år än vad han gjorde i fjol. ”Jag har varit förskonad från skador under min karriär. Jag har aldrig kraschat ordentligt eller haft andra skadebekymmer. Det har gjort att jag har kunnat öka träningen successivt, och det ska jag försöka fortsätta med. Förra året tränade jag 800 timmar, och i år siktar jag på 900 träningstimmar”, säger han.

Cykel framför fotboll och hockey
Lucas är född och uppvuxen i västgötska Gånghester. Det är ett litet samhälle med cirka 1 500 invånare beläget knappt en mil öster om Borås. Båda föräldrarna är idrottsintresserade, hans mamma tävlade i längdskidor och hans pappa spelade hockey. Att Lucas skulle komma att idrotta var ingen högoddsare. Som femåring följde han med sina kusiner till sitt livs första cykeltävling. Hur det gick har han inget minne av, men upplevelsen måste ha varit positiv eftersom han valde att fortsätta med sporten.

Under de tidiga tonåren spelade han även hockey och fotboll, men när han som 14-åring valde att satsa på endast en sport var det aldrig något snack. ”Jag tyckte cykel var den roligaste sporten, och det var också inom cyklingen jag var bäst”, säger han, och fortsätter med ytterligare ett argument för det val han gjorde: ”Jag har alltid gillat individuella idrotter bäst, även om jag inte har något emot lagsporter”.

På den tiden var det mtb som gällde för ­Lucas, och talang i kombination med målmedveten träning gjorde att han omgående skördade framgångar. ”Som ung var jag nästan alltid med och slogs om segern”, konstaterar han.

Under tiden på cykelgymnasiet i Skara blev det allt mer landsvägscykling för Lucas, och plötsligt betraktade han sig inte längre som mtb-cyklist. ”Sedan jag blev U23:a har jag koncentrerat mig på landsväg helt och hållet. Jag tycker fortfarande att mtb är grymt roligt, men att cykla landsväg är lika kul och så är det ju en större sport”, säger han.

Fakta_vinterträn

Mycket backträning
Han har alltid trivts med att träna på hemmaplan, och när han nu valt bort spanska Girona som bostadsort blir det även i fortsättningen vägarna kring Gånghester som blir hans träningsbas. ”Det finns många fina vägar häromkring, så det är ingen risk att man blir trött på omgivningarna”, säger han. En stor fördel för en klättringsspecialist som Lucas är att Boråstrakten är relativt kuperad på sina ställen. ”Det finns många bra backar att träna i. Vår längsta backe tar ungefär åtta minuter att cykla uppför, så där blir det en hel del intervaller”, säger han. Överlag består hans träning till stor del av intervaller i motlut. ”Jag vill bli en duktig etapploppscyklist, och då måste jag förbättra min klättring ytterligare. Du har inte råd att tappa för mycket tid på bergsetapper om du ska lyckas i etapploppen”, säger han.

Hårda spurter inleder distanspassen
Sedan han blivit en del av SEG Racing Academy har han tillgång till en egen tränare. Tränaren är grek, och duon har daglig kontakt. ”Han har lite spännande idéer om träning som jag testar”, säger han. Ett sådant nytt inslag är till exempel att köra relativt hårt under den första timmen av distanspassen. ”Numera kör jag ofta korta men hårda spurter under inledningen av de längre passen. Syftet är att öka fettförbränningen”, säger han. I slutet av vintern kan den träningen tänkas vara extra värdefull eftersom Lucas då har några extrakilon på kroppen som måste bort inför tävlingssäsongen. ”På vintern brukar jag inte tänka så mycket på vad jag äter, och då brukar jag gå upp i vikt. På våren håller jag bättre koll på vad jag stoppar i mig så att det varken blir för mycket eller för lite”, säger han.

Cyklar gärna i skogen
Eftersom Lucas är cyklist sker den absolut största delen av träningen i cykelsadeln. Vinterträningen brukar han dock inleda med att löpa en hel del. ”Men från och med december blir det nästan bara cykling med lite gympass som komplement”, säger han. När stigarna i skogen blir farbara fram på vårkanten återvänder han gärna till sina cykelrötter. ”Under sommarhalvåret kör jag en hel del mtb. Dels för att det är roligt, dels för att det bidrar till att förbättra min kontroll och hantering av cykeln”, säger han.

”Då måste jag förbättra min klättring ytterligare ”

 

Soliga distanspass är favoriten
En typisk träningsvecka i januari består av ungefär 20 träningstimmar där distanspass på fyra till fem timmar varvas med bålstyrka på gymmet och längre cykelintervaller. ”När jag kör intervaller på vintern brukar det bli två eller tre 15- eller 20-minuters­intervaller”, säger han. Intervallerna går an, men när det kommer till vinterdistansen är det inget som han ser fram emot. ”En fem timmar lång tur när temperaturen ligger kring nollan och när det regnar är det värsta träningspasset jag kan tänka mig. Jag genomför ju passet för att jag måste, men det tar alltid emot att ge sig i väg”, säger han. Ett liknande pass i bättre väder är däremot något av det bästa som finns. ”Jag gillar verkligen att ge mig i väg på ett distanspass när det är riktigt fint sommarväder, och när jag har ett gott sällskap”, säger han.

Ny klubb ser dagens ljus
Framtiden är alltid svår att sia om men Lucas hoppas att den säsong som nu tar sin början ska bli lyckosam. Förutom att köra bra i de tävlingar han deltar i tillsammans med SEG Racing Academy hoppas han kunna ge konkurrenterna i nästa upplaga av

Cykelvasan en rejäl match. ”Det skulle vara grymt att kunna försvara segern”, säger han. Under året hoppas han också att det ska gå bra i landslaget, och att den nya svenska klubben Huskvarna Vättern Racing ska visa sig framgångsrik. ­”Utöver mig kommer bland andra bröderna Ludvigsson, Gustav Höög, Filip Bengtsson, Alexander Blomqvist och Daniel Guldfur att köra för klubben”, säger han, och ­fortsätter: ”Det känns jättekul att kunna köra för ett bra lag även hemma i Sverige, och jag tror att vi kan utmana de andra lagen”.

På längre sikt hoppas han kunna försörja sig som proffs, och han skulle bra gärna vilja stå som slutsegrare vid ett kommande Tour de France. ”Dit är det naturligtvis en väldigt lång väg, men man kan aldrig veta vad som händer”, säger han, och ­fortsätter: ”För min del är Tour de France det största du kan vinna. Jag vinner hellre touren än ett OS-guld”.

Lucas-2
Lucas grillar lagkompisarna uppför backarna runt Loutraki.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Eagle åt folket

Close