Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Intervjuer

Intervju: EMILIA FAHLIN

Emilia Fahlin är utan tvekan ett av våra stora hopp inom svensk cykling framöver. Örebrotjejen som bor och tränar stora delar av året i Spanien ser tillbaka på säsongen 2017 med blandade känslor. Flytet i träningen under vårkanten uteblev till följd av mycket sjukdomar och ofrivilliga uppehåll. Men den negativa trenden bröts och Emilia känner sig nöjd med mycket av det som hon uträttade under den senare halvan av säsongen. Inte helt oväntat är nionde platsen på VM i Bergen en av de absoluta höjdpunkterna.

Emilia_Fahlin_2016-06-22_002
Photo: Svenska Cykelförbundet

Var är du just nu? Och hur är läget?

– Jag är i Spanien just nu och mår jättebra. Jag fyller år idag, så ikväll blir det middag med vänner och bekanta, berättar hon, dagen för intervjun.

Emilia ser Spanien som sin bas, där hon har bott de senaste sju åren, men föräldrahemmet i Örebro räknar hon som hemma.

– Jag har alla träningsrelaterade saker här nere, men Örebro kommer alltid att vara hemma för mig, säger hon.

Hur ser du på säsongen som har varit?

– Tyvärr var jag väldigt ofta sjuk under början av året, och det var svårt att hitta tiden och lugnet som krävs för att kunna bli frisk, säger hon.

Sjukdomarna avtog som tur var i takt med att säsongen fortskred och höstkanten motsvarade hennes förväntningar i många avseenden, fortsätter hon. Emilia valde att avstå både lagtempot och tempoloppet under VM i Bergen, Norge. Hon valde istället att satsa allt på linjeloppet.

– Det var extra roligt eftersom det nästan var på hemmaplan, stämningen runt banan var otrolig, berättar hon.

Emilia kom till VM med mycket mästerskapsrutin, närmare bestämt nio VM och två OS, och placerade sig som nia i ett lopp som var fartfyllt direkt från start.

Hur går tankarna inför nästa säsong? Har du några specifika mål?

Annons

– Jag ser gärna att jag gör en bra vårsäsong nästa år, oftast blir den andra halvan bättre, menar hon.

Emilia och hennes tränare håller på att planera inför nästa års tävlande i detta nu. Hon kan därför inte peka ut det enskilt största målet för 2018, men säger att det kan bli ett tempolopp på EM eller VM. Hon hoppas på att tävla i Vårgårda, dit damernas världselit kommer för World Tour-tävlingar.

– Vårgårda ligger mig varmt om hjärtat, det är alltid kul att tävla på hemmaplan, berättar hon.

Hur kommer du att träna inför nästa säsong?

– Nyckeln är att hitta balansen mellan att träna mycket, men inte för mycket, menar hon.

Hon är öppen för att kanske ta bort något pass i veckan, eftersom hon inte utesluter att för mycket träning kan ha legat henne i last tidigare. Något hon lägger stor vikt vid under kommande vinterhalvår är att få tillbaka en stadig bas.

– Det blir också ett par pass på gymmet i veckan och det kan bli ännu mer fokus än tidigare på styrkedelen, tillägger hon.

Avslutningsvis vill hon mer än någonting annat vara frisk och skadefri inför och under nästa säsong.

– Jag reser så mycket, och pendlar ofta mellan varma och kalla klimat, det kan ha bidragit till sjukdomarna, menar hon.

Förhoppningsvis kan Emilia notera betydligt färre sjukdagar under nästa säsong och generera ännu fler framgångar till svensk cykling!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Från rehabilitering till finrummet på Svenska idrottsgalan

Close