Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
LandsvägTävlingsnytt landsväg

Ingen medalj för Emma i sista internationella mästerskapet

Det blev danskt VM-guld i damernas linjelopp i Doha idag när Amalie Dideriksen vann slutspurten före nederländskan, Kirsten Wild och finskan Lotta Lepistö.

Det var nog många som hade hoppats på att Emma äntligen skulle ta ett VM-guld idag, när hon gjorde sitt sista stora mästerskap i karriären på landsvägscykel, men Emma sa redan innan att hon inte var någon favorit på den platta banan som Doha erbjöd och hade själv inga större förhoppningar om att ta medalj. Mot slutet av loppet när det stod klart att tävlingen skulle avgöras av en klungspurt sattes all fokus på att stötta Sara Mustonen som blev bästa svensk på en 17:e plats.

Sara Mustonen, som var med och stöttade Emma i Rio när hon tog sitt andra OS-silver i augusti, gjorde ett riktigt starkt lopp idag, vlilket även de övriga tjejerna i den svenska truppen gjorde. Emilia Fahlin, Emma Johansson och Sara Penton satt med i den stora tätklungan under hela loppet men striden blev för hård i slutspurten. Emma Johansson slutade på 49:e plats, Sara Penton 55:a, Emilia Fahlin 61:a. Alexandra Nessmar DNF.

“Loppet idag var verkligen roligt att köra, med tjejerna i laget. Vi hade flera starka kort och alla visade på en otrolig styrka, så det ser riktigt lovande ut inför framtiden. Det är lite vemodigt att lämna detta fantastiska gäng, men det är ändå ok. Jag är nöjd och stolt över det jag åstadkommit i min karriär och glad över det jag lyckats prestera. Jag har fått ut det jag velat under många år”, säger Emma Johansson efter drygt tre timmars lopp på platt bana i 40 graders värme.

 

Värmen det stora orosmoment inför loppet

Inför loppet märktes det att Johansson var lite osäker på hur värmen skulle påverka henne. “Det är ju helt sjukt varmt här i Qatar, det blir en lite annorlunda tävling känns det som. Det är skönt att det är sista VM:et tycker jag, det är skitkul med det starka lag som vi har här på plats. men det känns som att det kanske inte bara är det sportsliga det kommer hänga på den här gången”, sa Emma i en intervju i torsdags.

“På grund av värmen är det många andra faktorer som kommer att spela in i resultatet. Att dricka mycket och tåla värmen kommer att bli en lika viktig faktor som att cykla fort. Det blir hårt, det är jag helt säker på.”

Och visst var det varmt, 36 grader vid start. Under den tidiga delen av loppet var det flera cyklister som körde med kylvästar för att hålla nere kroppstemperaturen, och den första delen av loppet var väldigt lugn och kontrollerad.

Från TV-soffan såg det ut som att svenskarna körde taktiskt perfekt, Emma och Emilia låg högt upp i klungan och Sara Mustonen, Alexandra Nessmar och Sara Penton gjorde ett bra jobb genom att plocka flaskor vid langningen. Många cyklister var det som missade vätska på den fasta langningssträckan, men vad vi kunde se var det inte en enda tappad flaska från svenskt håll.

Annons

Framför allt det holländska laget var sugna på att sätta fart på loppet under den avslutande halvan, och Emma var aktiv för att antingen försöka komma med i en utbrytning eller täppa luckor. Även övriga svenskor höll sig högt uppe och beredda.

Cykelcross nästa

Emma Johansson trappar nu ner sin fantastiska karriär, men lägger inte undan cykeln helt och hållet. Redan om en vecka kommer hon att köra ett internationellt cykelcrosslopp, UCI Stockholm Cyclocross på Stora Skuggan i Stockholm, så den som vill se mer av Emma är varmt välkommen till Stockholm på lördag, den 22 oktober. Därefter blir det ett stopp i Eksjö, den 12 november, då de svenska mästerskapen i Cykelcross ska avgöras.

“Det blir jätteroligt att komma hem till den svenska tävlingsarenan i höst. Nu är det dags för mig att göra lite roliga saker, jag ser fram emot att träffa alla svenska cykelmänniskor, fans och cyklister som varit med och stöttat mig i alla år, i både med- och motgångar, säger Emma Johansson.

I övrigt är det ett år kvar med proffslaget Wiggle High5, där hon kommer att få en lite annorlunda roll i laget kommande säsong. Några tävlingar kommer det att bli men inte på den högsta nivån som hon varit i fram till idag.

Var med när Sveriges största stjärnor gör upp om CX-medaljer och mästartitlar!

22 oktober: UCI Stockholm Cyclocross i Stockholm
Anmälda: Emma Johansson och Ida Jansson

12 november: Svenska mästerskapen i Cykelcross 2016 i Eksjö
Två OS-medaljörer och en världsmästare gör upp om svenska mästartiteln i CX.
Jenny Rissveds, Emma Johansson och Ida Jansson förväntas delta.

 

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Vi summerar dagens VM-tävlingar

Close