Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB tävlingsnyheter

Kedjehopp inledde de svenska VM-tävlingarna

Under tisdagen körde VM i MTB igång nere i Andorra med sprinttävlingarna (XCE). Sprinten har tidigare varit en riktig svenskgren, med bland både Alexandra Engen, Jenny Rissveds och Emil Lindgren på pallen de senaste åren. I år fanns dock ingen av dessa med på startlinjen.

Först ut i kvalet var den enda svenska tjejen, nämligen Ida Jansson som olyckligtvis tappade kedjan redan i kvalet, och därmed var det färdigkört för hennes del.

På herrsidan körde rutinerade Matthias Wengelin bra i kvalet och kom in på nionde tid. De båda yngre Emil Linde respektive Axel Lindh gjorde också bra ifrån sig och körde in på 20:e respektive 27:e tid. Det gjorde att samtliga svenskar var klara för åttondelsfinal.

För Axel och Emils del tog det dessvärre slut redan i åttondelsfinalerna medan Matthias tog sig vidare till kvartsfinal. Där tog det dessvärre stopp och Matthias fick nöja sig med en total 13 plats och bästa svenska placering för dagen.

På damsidan dominerade Schweiz och inte mindre än tre av de fyra cyklisterna i finalen kom från alplandet. Utöver dessa fanns även norskan Ingrid Boe Jacobsen. Linda Indergand tog starten och kunde skapa sig en ordentlig lucka uppför den tuffa klättringen genom skogen för att sedan kontrollera loppet och lugnt köra i mål som världsmästare. Boe Jacobsen snuvade Schweiz på en dubbel genom en frenetisk spurt som gav henne silvermedaljen före Kathrin Stirnemann.

Trots att samtliga tre tidigare världsmästare i disciplinen fanns med i startlistan lyckades ingen av dem ta sig till final. Där såg vi istället Samuel Gaze (Nya Zeeland), Simon Gegenheimer (Tyskland), Kevin Miquel (Frankrike) och Daniel Federspiel (Österrike).

Annons

Österrikaren som tidigare vunnit såväl världscupen som EM tog ledningen redan i den första stigningen och lämnade den sedan aldrig ifrån sig, även om de jagande cyklisterna bakom hela tiden låg nära. Bakom honom avancerade Gegenheimer upp till en andraplats men utmanades på upploppet i en frenetisk spurt av Gaze som lyckas passera honom och knipa silvret på de sista metrarna in mot mållinjen.

Idag onsdag fortsätter tävlingarna med stafetten där Axel Lindh tar hand om förstasträckan, Joel Burman den andra, Jenny Rissveds den tredje och avslutas av Emil Lindgren. Tyvärr verkar det inte som att stafetten sänds varken på TV eller webben, men arrangören har en liveuppdatering av resultaten på http://live.tissottiming.com/?id=00030C03&style=Tissot med start klockan 11.00 lokal tid, vilket borde innebära 12.00 svensk tid.

 

 

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Mountainbikelandslaget redo för VM

Close