Inför Sweden Bike Expo: Merida visar upp världens lättaste cykel

Prylar 7 Mar 2016
Med en total ramvikt (inkl gaffel) på endast 950 gram är Scultura Superlight världens lättaste serietillverkade cykel.
Med en total ramvikt (inkl gaffel) på endast 950 gram är Scultura Superlight världens lättaste serietillverkade cykel.

Med mindre än två veckor kvar till Sweden Bike Expo slår upp portarna på Älvsjömässan fortsätter vi vår serie med förhandssnack med några av de största utställarna. Idag är det Merida och deras svenska marknadschef Jonatan Havnevik Giske som vi känt på pulsen.

Vad är höjdpunkten i er monter i år?
”Vi har med oss nya Scultura Superlight, världens lättaste serieproducerade cykel”, berättar Jonatan.

Med en angiven vikt på inte mer än 4,52 kg ligger den långt under UCI:s regler för att få användas på tävling, men Merida räknar ändå med att det ska bli en populär hoj. Merida arrangerar även en tävling i samband med cykeln. Fram och känn, lyft och gissa den exakta vikten på cykeln i montern så kan du vinna fina priser.

Hur ser det ut på MTB-sidan då? Något nytt där?
”Vi kommer ha med oss vår nya fulldämpade XC- och maratoncykel Ninty Six. Det är samma cykel som vårt proffslag Team Multivan Merida tävlar på i världscupen med mera”, säger Jonatan. En cykel som vi på Allt Om MTB för övrigt testkörde redan förra sommaren och då verkligen föll pladask för, och som finns i olika version från 19 000 kronor.

”Vi har ju ett väldigt stort och brett sortiment på MTB-sidan, men överlag kommer vårt fokus bli allt mer mot fulldämpat”, avslöjar Jonatan.

 

Merida Nintysix är en av de bästa fulldämpade cyklarna vi på redaktionen har kört på.
Merida Nintysix är en av de bästa fulldämpade cyklarna vi på redaktionen har kört på.

Ni har ju haft ett samarbete med Cykelvasan de senaste åren, är det något som ni kommer fortsätta med?
”Ja, vi är faktiskt uppe på Vasaloppsmässan just nu”, berättar Jonatan. ”Inför säsongen 2017 kommer vi ta fram ännu en unikt designad Vasaloppscykel och mässbesökarna i Älvsjö kan vara med och påverka hur den kommer att se ut”, fortsätter han. ”I vår monter kommer man att kunna tycka till om såväl färger som design på cykeln”.

Något mer som du vill berätta för våra läsare?
”Vi fortsätter att satsa mot den svenska marknaden, och har gett ett löfte om att vi ska ge tillbaka 1 procent av vår svenska omsättning till cykelsporten. Det kommer att ske via en fond. Från fonden kommer man sedan att kunna söka medel för att finansiera en idé eller vision som man har. Det kan vara allt ifrån att stötta enskilda cyklisters satsningar till föreningen som vill utveckla sin ungdomsverksamhet. Den som vill veta mer om detta är självklart välkommen att fråga oss i vår monter”, avslutar Jonatan innan han får återgå till att prata cykel med skidåkarna uppe i Mora och Sälen.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.