Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB tävlingsnyheter

Inför Mörksuggejakten

Knappt har vi hunnit tvätta av oss dammet från Ränneslättsturen förrän det är dags för långloppscupen att komma tillbaka till Dalarna och Mörksuggejakten i Rättvik.

Om det var lite glest med riktigt namnkunniga långloppscyklister nere i Eksjö så verkar de ha kraftsamlat desto bättre till Mörksuggejakten.

En av de mest omtalade delarna av Mörksuggejakten är nog den inledande stigningen upp till Vidablick, en backe som inleds bara några hundra meter efter start och som sedan under 2-3 km cykling klättrar upp runt 200 höjdmeter. Är du inte uppvärmd efter det, så kommer du aldrig bli det. Att hålla sig varm kommer nog dock inte att bli något problem, då väderprognosen för Rättvik på söndag pekar på upp emot 25 grader.

Efter den klassiska klättringen väntar ett böljande dalalanskap med snabba grusvägar och stigar. ”Vi har gjort ganska mycket underhållsarbete på banan”, berättar tävlingschefen Anders Bergstedt. Eftersom det regnat en hel del den senaste tiden har man också bestämt sig för att bygga igen några av de värsta blöthålen. Frågan är hur mycket de senaste dagarnas värme har hunnit torka upp de blöthål som finns kvar.

För den som kört Mörksuggan tidigare väntar också några nyheter som gjort banan cirka 4 km längre. Framför allt har avslutningen ändrats så att banan fått en extraslinga på cirka 1,5 km vilket höjt säkerheten och gjort målområdet större, men kanske något som kan vara värt att ta en extra titt på för den som planerar ett avgörande in mot slutet.

Annons

Några som kan vara aktuella för det kan vara någon av de vassa killarna i herrarnas elitfält. Förra årets segrare och tvåa saknas men istället hittar vi intressanta namn som Mikael Flockhart, CK Norrtälje/Pedalogerna.com som vann i Eksjö förra helgen och leder långloppscupen totalt. Men räkna med att han kommer få tuff konkurrens av bland annat Henrik Sparr, CK Ceres/Team Scott Skoda, som var tvåa i Eksjö, och delar ledningen i cupen med Flockhart samt Lars Bleckur, Cykloteket Racing Team och Fredrik Edin, Cykloteket Racing Team. Team Kalas Merida ställer upp med både Magnus Darvell och Mattias Nilsson och frågan är om de kan hjälpa varandra fram till segern. Förra året var det dessa båda herrar som tog hand om tredje och fjärdeplatsen bakom suveräna Fredrik Eriksson och Calle Friberg. Det kan bli riktigt spännande på söndag alltså.

Även damklassen verkar kunna bjuda upp till spännande tävlingar. Damer Elit har lockat 13 anmälda med många intressanta namn. Vi hittar bland annat segraren från Eksjö, Sanda Backman CKX/Team Rudy Project – Suunto, men vi tror att hon och de andra tjejerna kommer att få det tufft då Jennie Stenerhag, Falu CK, är hemma på sommarbesök i Dalarna. Jennie bor och tränar under större delen av året i Sydafrika och är en riktigt stark cyklist och tog hem Mörksuggan senast det begav sig. Sandra kommer också att få tuff konkurrens av veteranen Hanna Bergman, Falu CK, som alltid kör starkt. Räkna inte heller bort Felica Ferner, Borlänge CK, eller Allt Om MTB:s skribent Angelica Edvardsson, Cykloteket Racing Team. Det lär alltså bli spännande i både herr och damklassen på söndag förmiddag i Rättvik.

 

Foto: Martin Litens, morksuggejakten.se

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
“Den ultimata åkupplevelsen”

Close