Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB

Inför Huskvarna Mountain

På söndag avgörs årets andra större MTB-tävling i och med Huskvarna Mountain med start och målområde vid kanske Sveriges vackrast belägna klubbstuga, alla kategorier, IKHP-Stugan på berget ovanför Huskvarna.

Vi tog ett snack med tävlingsledaren Mårten Höglund för att ta pulsen på arrangemanget.

Under vintern är området runt IKHP-stugan ett skidmecka för de småländska skidåkarna med god snötillgång och konstsnöanläggning. “I höstas tillverkade vi snö hela nätterna, men nu har vi fått pista bort snön för att få åkbara stigar till tävlingen”, skrattar Mårten. Det var för två veckor sedan när vintern fortfarande vägrade släppa sitt grepp om södra Sverige som arrangörerna började bli oroliga för tävlingens genomförande, och därför plockade fram pistmaskinen för att köra bort så mycket snö som möjligt för att det kvarvarande skulle kunna smälta bort snabbare.

“Men de sista veckornas värme, regn och blåst har gjort att det idag inte finns någon snö eller is kvar utmed banan”, fortsätter Mårten. Däremot kan man nog räkna med att banan kommer vara tämligen tungkörd, framför allt med tanke på att både onsdagen och fredagen bjudit på regn. “Det finns inga riktiga surhål utmed banan, men vätan kommer ändå göra den sugande”, avslöjar Mårten.

Banan i övrigt är i princip identisk med förra årets bana, “de få justeringar som vi gjort har bara gjort en redan bra banan ännu bättre”, säger han.

En nyhet för året blir den nyinstiftade motionsklassen som kommer köras på en “cykelvasalik” 5 km-bana utan tidtagning. Deltagarna anmäler sig direkt på plats under förmiddagen och väljer vid anmälan om man vill köra 1, 2 eller 3 varv. Starten för motionärerna går direkt efter att tävlingsklasserna avgjorts.

Anmälningsläget inför tävlingen ser ut ungefär som förra året med cirka 140 föranmälda åkare, “Tyvärr krockar vår tävling med flera viktiga tävlingar i Danmark, så de riktiga toppnamnet saknas i vår startlista”, berättar Mårten.

Annons

Men i herrelitklassen kan vi nog se fram emot en tuff fight mellan Kolmårdens Stefan Carlsson och Kvänums Johan Andersson, förra helgen var de bara sekunder ifrån varandra i Varberg, och det lär bli hård fight även i Huskvarna.

På damsidan står hoppet till hemmaåkaren Ann Berglund som i tunn konkurrens står i en klass för sig, i alla fall så länge Alexandra Engen väljer utlandsäventyr.

På veteransidan ser det faktiskt nästan än mer spännande ut med rutinerade “gubbar” som Gunnar Töjren, Norrtälje (som egentligen hör hemma i H40 klassen, men som fightas i H30 för att få lite tuffare körning) och starka hemmaåkaren Niklas Karlsson.

På ungdomssidan är det troligt att det blir stor dominans av hemmaåkarna. IKHP är en av de starkaste klubbarna i Sverige och speciellt i de yngre klasserna lär det bli mycket blågula IKHP-tröjor i täten.

“En rolig trend är att vi börjar få ganska många anmälningar i Ungdom-Sport klassen, som kan ses som en motionsklass för de yngre. Vi har väldigt många egna unga åkare som inte vill vara med och tävla, men vi har lyckats få med dem på tävlingarna i närheten tack vara Ungdom-sportklassen som går utan tidtagning och resultatlista”, avslutar Mårten.

Vi önskar IKHP lycka till med arrangemanget och hoppas kunna återkomma med lite resultat efter tävlingarna.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Inför Hammarö 3-dagars med CK08:s Martin Ingelgård

Close