Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

17109141-1a4rn

På söndag är det dags för den sjätte tävlingen i årets Mitsubishi MTB Challenge, och då är det Engelbrektsturen i Norberg som väntar. Vi ringde upp tävlingsledaren Kicki Wallin för att ta tempen såhär ett par dagar innan starten.

-Hur är läget inför loppet?

-Ja solen skiner ju, och det är vi väldigt tacksamma för. För året hade vi ju världens lerbad, men i år ser det ut som att det kan bli sol istället. Det är så mycket lättare att arrangera då. Men vi har faktiskt förstärkt banan så att den ska klara även sådana oväder som i fjol, även om det inte verkar som att det blir några sådana. Banan är torr och fin!

-Är det risk för att det rent av blir dammigt istället?

-Nej vi har inte sån terräng, utan även om det är torrt ligger det kvar på backen.

-Hur ser det ut på anmälningsfronten då?

-Det här är ju sjätte året vi kör, och vi ökar i snitt med 100 cyklister per år. Detta året hoppas vi komma över tusen startande, men vi får se på söndag hur det går. Just nu ser det väl ut ungefär som i fjol, men anmälan har inte stängt ännu och det brukar kunna rassla till. Med fint väder hoppas vi också på många efteranmälningar!

Annons

Banchefen tipsar

Vi fick också byta ett par ord med banchefen Dennis Andersson, och han gav några värdefulla tips inför starten på söndag.

-Det är ett snabbt lopp med hög snittfart, så många väljer ett väldigt snabbt och lätt däck. Men det kan finnas en hel del grovt grus på vissa partier, så man ska inte ha ett för klent däck för då kan man lätt punka bort sig. Man behöver inte så kraftigt mönster, men man ska inte ha sina allra tunnaste däck helt enkelt.

Starkt startfält

När det gäller startfältet i elitklasserna så är det enligt Dennis bättre än någonsin. I herrklassen finns det tre cyklister som har vunnit deltävlingar tidigare i år, där Mikael Flockhart och Michael Olsson är två av dem. Båda blir farliga, men den tredje vinnaren Mattias Wengelin kanske är en lite större favorit då han vunnit samtliga tre lopp i cupen som han har fullföljt under året. Han är ju också färsk svensk mästare i XCO, så formen bör vara god. Den allra största favoriten är dock kanske fjolårsvinnaren Alexander Wetterhall, som bör trivas på ett snabbt och ganska lättåkt lopp som Engelsbrektsturen eftersom han kör mest landsväg.

I damklassen kommer man även på Engelbrektsturen att få en egen start tio minuter innan resten av startfältet, vilket verkar vara en uppskattad modell. Fjolårsvinnaren Jennie Stenerhag är anmäld, och hon har vunnit båda de lopp i cupen som hon ställt upp i. Dessvärre är det inte säkert att hon kommer till start, eftersom hon bröt tre revben tidigare i sommar. Andra cyklister som kan slåss om segern bör vara till exempel Åsa Erlandsson, som blott gör sin andra cuptävling men tävlat mycket internationellt i år och alltid är bra. Sandra Backman och Emmy Thelberg är andra namn på anmälningslistan som bör nämnas med respekt, där Sandra bland annat vann Ränneslättsturen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Veckans etapper i Tour de France

Close