Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Tävlingsnytt landsväg

Inför damernas linje-SM

I helgen avslutas den en och en halv vecka långa cykelfesten på Sollerön med SM-linjeloppen. Av elitklasserna är det damerna som är först ut med start 13:30 imorgon, lördag.

Banan består av tre varv på en 33-km lång slinga och sedan fyra varv på en drygt sex kilometer lång loop på Sollerön. Det långa varvet bjuder på en riktigt utslagsgivande stigning uppför Gesundaberget som är brutalt brant de sista hundra meterna. Därefter är banan förhållandevis flack, även om det finns ett ganska tungt motlut längs med väg 26 efter drygt 17 km. Sedan bär det av svagt utför hela vägen tillbaka till Sollerön, ligger vinden rätt kommer det minst sagt gå undan här.

Det korta varvet kring målområdet är även det relativt lättkört, men de sista kilometerna mot mål går det uppför och ingen riskerar att vara pigg när den kommer imål.

I dagsläget är 41 damer anmälda till linjeloppet. Team Crescent Dare/Staffanstorps CK är med marginal största lag och det ska bli intressant att se vad de kan hitta på med så många startande. Julia Karlsson var tvåa här när Solleröloppet avgjordes för en vecka sen, dessutom vann Linn Gustavsson och Emma Ahlstrand Vättern GP respektive Nässjö GP för inte så länge sedan. Som om inte det vore nog tävlar proffset Sara Mustonen för laget när hon är i Sverige, så förutsättningarna för ett bra resultat finns definitivt där.

Annons

Fjolårstvåan Malin Rydlund finns inte med i startlistan, men det gör däremot hennes klubbkompis Hanna Nilsson (Åhus CK) som tog brons på tempot i söndags. Kanske har hon lyckats konservera sin form och kan hitta på något roligt på lördag.

Trots att det är många starka tjejer som kommer till start tror vi det blir svårt att rå på Emma Johansson (Orica GreenEdge/Härnösands CK). Även om hon bara har en klubbkamrat till start visade hon i onsdags att hon klarar av att göra jobbet själv när hon vann tempot med nästan en minut. När hon sätter fart i Gesundabacken kommer det nog svida i mångas ben, frågan är hur många som hänger med och kan matcha henne mot mållinjen.

Emma Johansson är storfavorit inför lördagens linjelopp. Foto: www.emmajohansson.com
Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Inför Ränneslättsturen

Close