Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Inför Cykelns Dag: Studie bedömer hur många liv som skulle räddas med ökad cykelpendling

En tredjedel av bilisterna i Stockholms län kan ta sig till jobbet med en vanlig cykel inom en halvtimme. Om dessa 111 000 personer bytte bilen mot cykeln skulle nästan 900 levnadsår bland stockholmare räddas varje år. Det visar en nyligen publicerad studie som presenteras samtidigt som Svensk Cykling drar igång årets kampanj inför Cykelns dag där målet är att slå fjolårets världsrekord i insamlad cykeltid.

– Cykling ger bättre hälsa och renare luft för hela befolkningen, säger Johan Sommar, docent vid Hållbar hälsa vid Umeå universitet och huvudförfattare till den nya studien.

Den samhällsnyttiga cyklingen är temat för årets Cykelns dag, som firas 3 juni. En tidigare hälsoekonomisk beräkning på vad som skulle hända om dessa bilister i Stockholms län valde cykeln visar en vinst på 2,5 miljarder kronor per år. Detta tack vare att personer som cyklar förbättrar sin hälsa och minskar luftföroreningarna.

– Vår studie visar att cykelpendling, bara i Stockholms län, skulle kunna förhindra 78 förtida dödsfall om året och minska sjukligheten hos många fler. Mest minskar sjukligheten i diabetes typ 2, säger Johan Sommar.

Att 3 juni är Cykelns dag har FN beslutat. I Sverige är det organisationen Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag med syftet att skapa gemenskap mellan cyklister och sprida cykelglädje till fler.

– På Cykelns dag i fjol registrerade cyklister i Sverige nästa elva månaders cykeltid via hemsidan cykelnsdag.se. Då skapade vi ett världsrekord. Runt om i landet laddar nu cykelklubbar och andra föreningar, skolor, arbetsplatser och många enskilda cyklister för att tillsammans slå detta världsrekord, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.

Nytt för i år är att Sveriges skolelever har en egen insamling i den gemensamma insamlingen av cykeltid. Målet är att skolelever i Sverige tillsammans ska kunna cykla hela sommarlovet på en dag.

– Varje person som cyklar är en vinst för samhället eftersom de håller sig friskare, är mindre sjukskrivna och inte släpper ut några luftföroreningar under resan. Även om man bara cyklar fem minuter till jobbet minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Klas Elm.

Annons

Fakta:

Studien “Övergripande hälsoeffekter av en potentiell ökning av cykelpendlingen i Stockholm” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Public Health. Den visar att 873 levnadsår om året skulle räddas i Stockholms län om de 111 000 bilister som skulle kunna ta sig till jobbet med en vanlig cykel på mindre än 30 minuter skulle byta bilen mot cykeln. Detta genom färre dödsfall bland de som byter transportsätt och bland alla som får andas friskare luft. Till det kommer alla vars hälsa förbättras av mer motion och renare luft.

Läs mer om forskningsrapporten: http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1452072&dswid=-9143

2018 utsåg FNs generalförsamling 3 juni till Cykelns dag med syftet att lyfta fram cykeln som ett hälsosamt och miljövänligt sätt att resa på.

I Sverige är det organisationen Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag. Svensk Cykling består av Svenska Cykelförbundet, Cykelfrämjandet, Cykelbranschen, Svenska Cykelstäder, Vätterrundan och Naturskyddsföreningen.

Fler forskningsresultat som visar på nyttan för samhället och för individen med att cykla finns på cykelnsdag.se. Det är också på den sidan som registrerar den tid som man cyklar under Cykelns dag. Kampanjen inför Cykelns dag pågår i Cykelns dag sociala medier.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Halland satsar som MTB-destination

Close