Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTBÖvrigt

Hoppande världselit till Uppsala nästa helg

Martin Söderström
Foto: Red Bull Contentpool

23-årige Martin Söderström har prenumererat på pallplatser de senaste fem åren på världstouren i freestyle mountainbike och räknas som en av världens främsta i sporten. Den 28 september tar han ett nytt steg i karriären och bjuder in världseliten till hemstaden Uppsala och egna tävlingen Martin Söderström Invitational.

Martin Söderström slog igenom 2007 med en cykelvideo på YouTube som sågs av nästan 200 000 runt om i världen. Året därpå följde han upp med topplaceringar i slopestyle-tävlingar i Europa och säsongen 2009 radade Söderström upp inte mindre än nio vinster och fem pallplatser. Och så har det forsatt. Förra året missade han världsmästartiteln med en hårsmån i sista tävlingen och blev totaltvåa.

“Martin Söderström Invitational kommer att bli årets höjdpunkt i Uppsala. Publiken kommer att få en häftig show och uppleva något som de aldrig tidigare sett”, säger Martin Söderström.

Tävlingen startar klockan 14.00 på lördag den 28 september och är gratis för åskådare. De inbjudna åkarna, bland dem Sam Pilgrim som redan säkrat totalsegern på årets världstour, kommer att göra upp i en bana som utgår från Uppsala Slott och fortsätter ner i Botaniska trädgården. Banans mest iögonfallande del är ett stort gapjump över en tvåfilig väg, som tvingar deltagarna att hoppa nära 15 meter.

“Hoppen är spektakulära, byggda för att flytta fram gränser och ge utrymme för nya trick”, ler Söderström hemlighetsfullt.

Närheten till Uppsala Universitet, det centrala läget mitt i stan och det faktum att det är fri entré gör att evenemanget kan locka mycket publik. Tävlingen sänds också live på SVT Play.

Annons
Martin Söderström
Foto: Red Bull Contentpool

Stjärnan själv får stå bredvid
Men det blir inte Martin Söderström själv som kommer att sätta nya trick. I slutet av augusti tävlade Söderström i kanadensiska Whistler inför 25 000 åskådare. I sista åket kraschade han och bröt smalbenet så illa att han tvingades till operation och tio veckor på kryckor. Just nu samlas hans fans och supportrar i sociala medier under hashtagen #GetWellMartin, för att visa sitt stöd för stjärnan.

“Jag är superladdad, mycket tack vare allt stöd, och ser fram emot att få visa upp sporten på hemmaplan fast jag inte kan vara med och köra. Trots kraschen känner jag mig nöjd över säsongen och nu siktar jag på 2014 års världstour”, säger Söderström, som olyckan till trots ligger tvåa i totalen.

 Tävlingsformat
Tävlingen inleds med en kvalomgång som rankar åkarna inbördes, följt av en final i ”head-to-head”-format. De åtta bästa från kvalomgången gör upp genom att den bäst rankade åkaren ställs mot den sämst rankade, den näst bäst rankade mot den näst sämst rankade och så vidare. Vinnaren i de inbördes mötena som avgörs med två åk går vidare till nästa omgång. Slutligen återstår en ensam vinnare.

Inbjudna åkare:
Pavel Alekhin Vishneviy (RUS)
Andreu Lacondeguy (ESP)
Sam Pilgrim (GBR)
Sam Reynolds (GBR)
Yannick Granieri (FRA)
Thomas Genon (BEL)
Szymon Godziek (POL)
Linus Sjöholm (SWE)
Anton Thelander (SWE)
Peter Henke (GER)
Teo Gustavson (SWE)
Adrian Tell (NOR)
Elof Lindh (SWE)
Matt Jones (GBR)
Max Fredriksson (SWE)
Sindre Harbak (NOR)
Antoine Bizet (FRA)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Nya svenska UCI-lag till nästa säsong

Close