Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Övrigt

HJÄLP EN VURPAD KAMRAT

a
Obs, inga levande varelser kom till skada vid denna artikels tillkomst.

Vurpor är ju en del av vår sport, och dessvärre är det ganska stor risk att man någon gång i sitt cykelliv kommer sitta ute i skogen med en människa som kraschat ordentligt. Då är det viktigt att veta vad man ska tänka på, och som vi fått erfara kan det handla om liv eller död. Dessvärre är det ju oundvikligen så att räddningsarbetet tar lite ­längre tid när den skadade befinner sig på en stig ute i skogen, så då har man ett större ansvar som första person på plats. Vi tog ett snack med Anki Berggren om att hjälpa medcyklister, och vad man ska tänka på. Anki är hängiven cyklist och bloggare på cyclingplus.se, men också ­ambulanssjuksköterska med lång erfarenhet av att ta hand om skadade utanför sjukhusets väggar.

 

Enligt Anki är det både viktigt och kanske lite försummat att vara förberedd för att kunna hjälpa den dagen något händer.

Den kanske viktigaste kunskapen enligt henne är att man har gått en kurs i hjärt-lungräddning (HLR), och inte hunnit glömma bort allting man lärde sig. ”Senast på ett swim-run-lopp i höstas var det en som fick hjärtstopp på upploppet, och som tur var kunde tävlingpartnern HLR, så att den drabbade kunde syresättas tills dess att räddningspersonal var på plats”, säger Anki, och fortsätter: ”Annars går det ganska snabbt innan det blir syrebrist i hjärnan”. Nuförtiden är det två inblåsningar följt av 30 kompressioner som gäller i HLR-utbildningarna, och även om man känner sig lite osäker på hur man ska göra kan man inte vänta på räddnings­personal, om någon man hittar på stigen saknar puls eller andning. Väntar man på att det ska komma någon som är expert, så blir det troligen för sent.

Ett annat sätt som man bör förbereda sig på enligt Anki, är att ha med sig första förband. ”Jag tycker inte man behöver ha med sig hjärtstartare och en halv ambulans ut i skogen, men första förband är viktigt att ha för att kunna stoppa större blödningar. Det som finns i dessa paket går också att använda som mitella vid exempelvis ett arm- eller ­nyckelbensbrott, så de är användbara på flera sätt.”

 

Untitled-1

Vi åker ofta över styret
En obehaglig men ofrånkomlig konsekvens av hur vi färdas på en cykel är att vi ofta flyger med huvudet före över styret om det av någon anledning tar stopp. Därför är nacke och rygg ganska utsatta, och vi på redaktionen känner klart fler än vi statistiskt sett borde som råkat ut för skador på kotorna. Som tur var har ingen av dessa lett till förlamning, men det är något som fått oss att spara de allra värsta droppen till de dagar när vi har sällskap i skogen.

Anki betonar också att man måste vara lite vaksam på det här, i synnerhet om den skadade varit avsvimmad och inte kan redogöra för vad som hänt. ”Man ska ta det lite lugnt i de här situationerna, för man kan ju faktiskt förvärra en nervskada om man har riktig otur. Det är heller inte som i vissa filmer, att allt är frid och fröjd bara den skadade kan vifta på tårna. Har han eller hon ont i nacken, ryggen eller huvudet är det ofta bättre att vänta på räddningspersonal, om personen i fråga inte far alltför illa där den befinner sig just nu. Naturligtvis ska man inte låta någon ligga och förfrysa i en sjö, och nedkylning är inte bra. Men man ska vara vaksam, med tanke på hur det ofta går till när vi vurpar.”

 

b
Ett litet första hjälpen-kit passar bra i en ryggficka eller ryggsäck, och väger inte många gram.

Stödja
Många av de skador vi drabbas av ute i skogen är ganska svåra att göra särskilt mycket åt där och då, tråkigt nog. Som medcyklist blir ens viktigaste uppgift då att larma räddningspersonal om det behövs, och i allmänhet att se till att den skadade har det bekvämt. Frakturer på ben, armar och revben, eller saker som hoppar ur led, tillhör de vanligaste skadorna på cyklister. Framförallt när det gäller frakturerna menar Anki att det egentligen bara handlar om att så smärtfritt som möjligt ta sig till sjukvården. ”Det är liksom inte så mycket att göra åt där och då, mer än att hjälpa till att hålla upp armen eller vad det kan vara, för att minska smärtan. Man förvärrar inte ett armbrott, utan då gäller det bara att ta sig till sjukhus så smärtfritt som möjligt. När det gäller leder som hoppat fel kan det ibland vara något som hänt förut, och då är det såklart annorlunda. Då finns det dem som fixar det själv, eller som vet hur de ska instruera någon annan att hjälpa dem. Men annars bör man inte försöka dra leder rätt ute skogen heller, om man inte vet hur man ska göra.”

 

c
Ändå är det lätt att exempelvis få till ett förband med bra punkttryck, vid en större blödning.

Larma och bli hittad
Om den skadade personen måste bli upphämtad av sjuk­vårdare är naturligtvis det stora problemet att den kanske befinner sig på en svåråtkomlig plats. Fyrhjulingar används en del i sådana situationer, men om det går att flytta den skadade underlättar det situationen betydligt om man kan ta sig ut till en väg. Enligt Anki underlättar det också hennes jobb som sjukvårdare om man försöker hålla lite koll på tydliga landmärken, som kan göra det lättare för henne och hennes kollegor att hitta rätt.

Idag har ju dock de flesta cyklister en telefon med sig som har GPS, och det finns bra appar som kan vara till hjälp för att bli hittad ute i skogen, om man skulle bli skadad. Ett exempel är om man har Strava Premium, där det finns en funktion som gör det möjligt för anhöriga att följa en på sin runda (Strava Beacon). Skulle man då bli liggande så kan de anhöriga se var man befinner sig.

Annons

När det gäller att tillkalla räddningspersonal till en plats mitt i skogen kan det enklaste ibland vara att bara helt enkel uppge koordinaterna man befinner sig på. Dessa kan man exempelvis hitta i vanliga Google Maps, som väldigt många har installerat på sin telefon. Man trycker helt enkelt på skärmen där man befinner sig (detta visar appen själv), och får då fram ­koordinaterna för sin position. Sedan finns det så klart mycket mer raffinerade sätt att använda GPS, men detta är ett enkelt sätt som de flesta har tillgång till.

När vi ändå talar om appar så finns det för övrigt en väldigt tydlig och överskådlig app som ger råd om vad man ska göra vid olika skador, och som riktar sig speciellt till ­cyklister. Den är dock på engelska, men gratis och framtagen av en brittisk hjälporganisation som kan sina saker, och namnet är ”First aid for cyclists”.

 

Fakta---Så-gör-du

Blödningar
Blödningar är en av de saker som man enligt Anki kan och ska försöka åtgärda ute i skogen, i alla fall om det är en ordentlig blödning. Kanske är det en roterande kniv ­(UCI-språk för bromsskiva) som varit framme och skurit upp ett sår i benet, men hur som helst finns det många saker att skära sig på, både på cykeln och i skogen. ”Om det är ett djupt sår med stort blodflöde så är det ett tryckförband som gäller, vilket oftast är lättast att lägga med ett första ­hjälpen-kit. I brist på ett sådant får man improvisera, och då kan exempelvis en tröja komma väl till pass”, säger Anki.

 

d
Genom att bara trycka på skärmen i den vanliga Google Maps-appen så får man fram koordinaterna (inringade i rött).

Cykla solo med eftertanke
Det allra bästa sättet för att mildra konsekvenserna av ­allvarliga krascher är såklart att inte cykla ensam på ­farliga platser, och att spara de värsta utmaningarna till man har kompisar med sig. Det är också väldigt bra för ­självförtroendet att veta att kompisarna kommer ta hand om en om man kraschar, så enligt vår erfarenhet bli man bättre på cykeln i sällskap med andra. Sen är det såklart också mycket roligare, vilket är det viktigaste skälet till att vi cyklar med andra. Vill man vara extra säker med sina medcyklister verkar det också vara en bra idé att gå med i Ankis klubb OK Tyr. ”Vi är fem ambulanssjuksköterskor i klubben, så det är poppis att ha med oss på tävlingar”, skrattar hon.

 

Anki

Viktiga lärdomar i korthet:
• Lär dig hjärt-och-lungräddning.
• Ta med ett första hjälpen-kit på cykelturen, det väger inte många gram.
• Cykla med kompisar och träningskamrater så mycket som möjligt.
• Var försiktig med skadade som tappat medvetandet, eller som slagit i huvud, rygg eller nacke. Klagar de på sådana smärtor kan det krävas medicinsk personal på plats innan man flyttar dem, om det är möjligt att vänta.

Använd en app som låter dina nära och kära veta var du är, om du cyklar ensam.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.