Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTBSvenskar utomlands

Historisk världscupshelg i norska Hafjell

130914_NOR_Hafjell_XC_Women_Engen_overall-ceremony_Helgens världscupstävling i mountainbike i norska Hafjell blev en formidabel succé för det svenska landslaget.

I fredags kördes det sprint och svenskarna fick en otrolig start på helgen när Jenny Rissveds kunde le sitt största leende när hon korsade mållinjen i damernas sprint som segrarinna! Trea blev Alexandra Engen som därmed tog hem den totala sprintvärldscupen någonsin. I herrklassen kom Matthias Wengelin på en mycket fin andraplats efter att ha bjudit på otrolig spänning i heaten!

På lördagen var det dags att följa upp framgångarna med XC.

Jenny Rissveds var den första ut av svenskarna och gick ut stenhårt i U23-klassen och ledde efter ett varv. Hon fick dock krampkänningar ganska tidigt i loppet och tappade en del tid, hon slutade 6:a efter att ha kämpat hårt sista varven.

I damklassen körde Alexandra Engen, Kajsa Snihs och Angelica Edvardsson. Alexandra startade förhållandevis lugnt och jobbade in sig i tävlingen allt eftersom. Hon slutade 10:a och kunde därmed lägga beslag på en mycket hedervärd 5:e plats i världscupstotalen.
Även Kajsa Snihs gjorde ett mycket bra lopp och slutade 27:a bland elittjejerna på den extremt tuffa banan.
Angelica Edvardsson noterades för en 37:e plats.

Wengelinjpg
Foto: Anders Ljungberg

Sedan var det dags för herrar elit där Matthias Wengelin redan tidigt visade att han ville vara med de stora grabbarna och leka. Han låg på 15:e plats på första varvet och avancerade sedan stadigt genom hela loppet och bokfördes i mål på en 6:e plats! ”En fullkomligt otrolig prestation av Matthias”, jublade förbundskapten Anders Ljungberg efter loppet. ”Att sedan Emil Lindgren även presterar personbästa i en världscup med en 11:e plats gör ju inte dagen tråkigare!” Även Calle Friberg stod för en väldigt stark insats genom en 28:e plats.
Fredrik Edin blev avplockad med 2 varv kvar att köra.

I U23 var sedan turen slut då Erik Karlsson drog av bakväxeln, Axel Lindh vurpade hårt och tvingades bryta samt Isak Jonsson och Dennis Wahlqvist som varvades. I damjunior punkterade Frida Engström tidigt och blev sedan varvad.

Annons

Söndagens juniorklass fick uppleva regn på den reda tuffa banan och Sveriges Max Wiklund-Hellstadius hade i början svårt att hitta flytet och varvade som 45:e man efter första varvet. Han avancerade sedan och körde otroligt starkt och tekniskt snyggt och slutade på en mycket fin 12:e plats. ”Jädrigt snyggt av Max som faktiskt bara är 16 år. Nästa år kommer han definitivt tillhöra världstoppen i juniorklassen” säger Ljungberg.

Även juniorerna Robin Thyrstedt och Kim Viklund kämpade tappert på sin världscuppremiär, de slutade 37:a respektive 40:e. ”Mycket otur för Kim som låg på 25:e plats men fick en hel del materialstrul, men han visade härlig kämpaglöd genom att med trasig cykel springa hela vägen in i mål!” sammanfattar Ljungberg.

På söndagen var det även downhill och där körde Niklas Wallner in på 16:e plats och satte personbästa, samt ett av de bästa resultaten nånsin av en svensk. Robin Wallner kraschade tyvärr i sista stenpartiet och förlorade tid men kom ändå in på en fin 24:e plats. Oscar Härnström noterades för en 65:e plats.

I juniorklassen blev det följande resultat för svenskarna som debuterade i världscupen; 34:a Samuel Jakobsson, 35:a Carl Blomqvist och 39:a Anton Karlsson.

I damelitklassen kom Josefine Björkman på en 18:e plats.

Sammanfattat var detta den bästa världscupshelgen i svensk mountainbikes historia. ”Jag saknar ord för att beskriva helgens prestationer!” säger Anders Ljungberg, ”Norrmännen bävar redan inför VM nästa år i Hafjell när svenskarna invaderar deras land igen!”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Read previous post:
5 galna produkter från Eurobike
Close