Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTBSvenskar utomlands

Historisk världscupshelg i norska Hafjell

130914_NOR_Hafjell_XC_Women_Engen_overall-ceremony_Helgens världscupstävling i mountainbike i norska Hafjell blev en formidabel succé för det svenska landslaget.

I fredags kördes det sprint och svenskarna fick en otrolig start på helgen när Jenny Rissveds kunde le sitt största leende när hon korsade mållinjen i damernas sprint som segrarinna! Trea blev Alexandra Engen som därmed tog hem den totala sprintvärldscupen någonsin. I herrklassen kom Matthias Wengelin på en mycket fin andraplats efter att ha bjudit på otrolig spänning i heaten!

På lördagen var det dags att följa upp framgångarna med XC.

Jenny Rissveds var den första ut av svenskarna och gick ut stenhårt i U23-klassen och ledde efter ett varv. Hon fick dock krampkänningar ganska tidigt i loppet och tappade en del tid, hon slutade 6:a efter att ha kämpat hårt sista varven.

I damklassen körde Alexandra Engen, Kajsa Snihs och Angelica Edvardsson. Alexandra startade förhållandevis lugnt och jobbade in sig i tävlingen allt eftersom. Hon slutade 10:a och kunde därmed lägga beslag på en mycket hedervärd 5:e plats i världscupstotalen.
Även Kajsa Snihs gjorde ett mycket bra lopp och slutade 27:a bland elittjejerna på den extremt tuffa banan.
Angelica Edvardsson noterades för en 37:e plats.

Wengelinjpg
Foto: Anders Ljungberg

Sedan var det dags för herrar elit där Matthias Wengelin redan tidigt visade att han ville vara med de stora grabbarna och leka. Han låg på 15:e plats på första varvet och avancerade sedan stadigt genom hela loppet och bokfördes i mål på en 6:e plats! ”En fullkomligt otrolig prestation av Matthias”, jublade förbundskapten Anders Ljungberg efter loppet. ”Att sedan Emil Lindgren även presterar personbästa i en världscup med en 11:e plats gör ju inte dagen tråkigare!” Även Calle Friberg stod för en väldigt stark insats genom en 28:e plats.
Fredrik Edin blev avplockad med 2 varv kvar att köra.

I U23 var sedan turen slut då Erik Karlsson drog av bakväxeln, Axel Lindh vurpade hårt och tvingades bryta samt Isak Jonsson och Dennis Wahlqvist som varvades. I damjunior punkterade Frida Engström tidigt och blev sedan varvad.

Annons

Söndagens juniorklass fick uppleva regn på den reda tuffa banan och Sveriges Max Wiklund-Hellstadius hade i början svårt att hitta flytet och varvade som 45:e man efter första varvet. Han avancerade sedan och körde otroligt starkt och tekniskt snyggt och slutade på en mycket fin 12:e plats. ”Jädrigt snyggt av Max som faktiskt bara är 16 år. Nästa år kommer han definitivt tillhöra världstoppen i juniorklassen” säger Ljungberg.

Även juniorerna Robin Thyrstedt och Kim Viklund kämpade tappert på sin världscuppremiär, de slutade 37:a respektive 40:e. ”Mycket otur för Kim som låg på 25:e plats men fick en hel del materialstrul, men han visade härlig kämpaglöd genom att med trasig cykel springa hela vägen in i mål!” sammanfattar Ljungberg.

På söndagen var det även downhill och där körde Niklas Wallner in på 16:e plats och satte personbästa, samt ett av de bästa resultaten nånsin av en svensk. Robin Wallner kraschade tyvärr i sista stenpartiet och förlorade tid men kom ändå in på en fin 24:e plats. Oscar Härnström noterades för en 65:e plats.

I juniorklassen blev det följande resultat för svenskarna som debuterade i världscupen; 34:a Samuel Jakobsson, 35:a Carl Blomqvist och 39:a Anton Karlsson.

I damelitklassen kom Josefine Björkman på en 18:e plats.

Sammanfattat var detta den bästa världscupshelgen i svensk mountainbikes historia. ”Jag saknar ord för att beskriva helgens prestationer!” säger Anders Ljungberg, ”Norrmännen bävar redan inför VM nästa år i Hafjell när svenskarna invaderar deras land igen!”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
5 galna produkter från Eurobike
Close