Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

Händelserik midsommar för Calle Friberg

Vårt svenska mountainbike-ess Calle Friberg har sannerligen haft fullt upp i midsommarhelgen.

Calle ställde upp i det fyra dagar långa etapploppet Bike4Peaks i södra Österrike. Sammanlagt skulle 271 kilometer och nära 9000 höjdmeter avverkas under långhelgen.

Han inledde starkt och var fjärde man på den första etappen, men på midsommarafton visade han prov på ännu bättre form. Trots att Calle tappade lite tid på täten uppför klarade han att ta igen det under den sista, tekniska utförskörningen och in på upploppet låg han på hjul på före detta världsmästaren Christoph Sauser (som dessutom vunnit världens kanske tuffaste etapplopp på mountainbike, Absa Cape Epic, hela fem gånger). Med hundra meter kvar svängde Calle ut i vinden, trampade till och lyckades passera Sauser med någon ynka decimeter till mållinjen. Inte mycket marginal, men tillräckligt för att ta en riktigt fin seger.

Calle Friberg spurtar om Christoph Sauser. Foto: Henning Angerer/Bike4Peaks

Även den tredje etappen började bra, och när fältet nådde toppen av dagens första, 1300 höjdmeter och 15 km långa klättring, efter ungefär en timme låg Calle femma. Under utförskörningen som följde i en brant skidbacke gick dock något snett.

Annons

“Jag genade lite på gräset utför skidbacken och körde om, samtidigt som det dök upp sådana där vattenrännor som dränerar backen. Dessa kan vara rätt rejäla och ibland kan man bomba på och hoppa över och ibland inte. Eftersom det brantade på ordentligt behövde jag hoppa över den första, och sedan accelererade det bara, och jag måste försöka bunnyhoppa den andra också. Jag fick inte ned farten och kände att det kommer gå åt h-vete.

Nästa vattenränna var ännu större och jag hoppade även denna, men slog i med bakhjulet och ena foten åkte ur. Jag studsade på ramen och försökte lägga ned ekipaget i någon sorts speedway-sladd. Lyckades ganska bra, men jag gick i backen med ena knät före. Detta kunde gått mycket värre, men knät fick ett rejält jack. Jag kände först inte så mycket, men det blev snabbt kallt och stelt”, sa Calle efter crashen till Bicycling.se. Han försökte först köra vidare men vid kommande langningssträcka beslutade han sig för att bryta tävlingen.

Vad vi förstått är inget brutet, men Calle har fått sy sju stygn och knät har varit väldigt stelt. Vi hoppas givetvis på snabb bättring och att han lyckas konservera sin goda form till kommande tävlingar!

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Sammanfattning från helgens varvlopp

Close