Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Halland satsar som MTB-destination

Är Halland en framtida mountainbikedestination?

– Absolut! säger Nellie Larsson, tävlingscyklist och entreprenör med kommunikation och cykelutveckling som specialitet. I Halland finns en otrolig variation, vilket är unikt. Det finns stränder, lövskogar, djupa granskogar och häftiga cykelparker. Vi kan erbjuda allt utom fjällcykling, menar Nellie Larsson. I Halland ligger dessutom allt så nära. Under en vecka i Halland kan man uppleva alla variationer av mtb-cykling.

Enligt Visit Sweden (Trendrapport om Naturturism 2020) vill allt fler människor ut i naturen, en trend som kraftigt förstärkts under pandemin. Man vill vara aktiv och uppleva det som är genuint, äkta och lokalt och man vill göra det med familjen. Framför allt handlar det om bekväma och tillrättalagda naturupplevelser, så kallade “soft adventures”. Hållbarhet är också en viktig faktor.

Detta är en trend som Halland vill haka på. Enligt Nellie har Halland väldigt goda förutsättningar att bli en framtida mountainbikedestination. En hel del är redan på plats, exempelvis Vallåsen Bike Park och Kungsbyggets Äventyrspark med cykelleder på Hallandsås.

Med allt detta som bakgrund utvecklas nu mountainbikeslingor i olika delar av Halland. I arbetet är alla berörda parter involverade – för att göra det både attraktivt och hållbart från början. De första stegen till mtb-leder av hög kvalitet är tagna. Ett exempel är Buktenbanan i Laholms kommun, en strandnära, härlig led som har byggts på rätt sätt med alla intressenter inblandade.

Annons

Inom naturturismprojektet har Visit Halland (Region Hallands besöksnäringsavdelning) tagit initiativ till ett nätverk där företag, föreningar och kommuner tillsammans jobbar för att utveckla Halland till en plats dit man åker för att cykla mtb. I Halland är det framför allt Laholm som leder utvecklingen. Här finns såväl kommunalt initierade projekt för att utveckla cykelturismen som engagerade klubbar och privata entreprenörer.

– För att mtb-utvecklingen ska bli hållbar är det viktigt att det finns märkta, välfungerande ledområden för invånare och besökare och att markägarna är inkluderade i utvecklingen och tillfreds med att det cyklas på deras ägor, avslutar Nellie Larsson.

Fakta/Bakgrund Nellie Larsson:
Nellie Larsson är mountainbikecyklist med passion för långa skogsturer och höga berg. Nellie tävlar på elitnivå i maratondistans och reser Sverige runt med sin familj för att träna och tävla på mountainbikeleder runt om i landet. Nellie är en av initiativtagarna till föreningen Bukten MTB och har varit med om att anlägga Buktenbanan.

Nellie driver eget företag inom kommunikation och cykelutveckling och har bland annat erfarenhet av arbete med långsiktigt hållbar cykelutveckling. Du hittar mer om Nellie på nellielarsson.se.

Visit Halland är Region Hallands besöksnäringsavdelning och vi vill få fler att upptäcka det många av oss redan märkt – att det är något speciellt med Halland. För att lyckas få fler människor att uppleva allt det fina i Halland samverkar vi med både destinationerna och företagen i Halland. www.visithalland.com.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Startar mountainbike-skola för barn med hörselnedsättningar

Close