Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Grattis Shimano 100 år!

Nu i dagarna är det hundra år sedan den då 26-årige Shozaburo Shimano startade det företag som idag är cykelvärldens svar på vad Microsoft är för datorerna. Sedan dess har mycket hänt, många cykelkomponenter har kommit och gått, där somliga har blivit till klassiker som förändrat cykelbranschen medan andra har fallit i glömska. Först kom frihjulet 3.3.3. följt av uppfinningar som 3-växlade nav, indexerat växelsystem, Dual Control-reglaget, Hyperglide-kassetten, Di2 och SPD-pedaler. Samtliga är teknologier som lämpat ett rejält avtryck i cykelindustrin, och i de allra flesta fall har de blivit synonyma med pålitlig kvalitet och driftsäker välfungerande design och tillverkning.

Trots dessa bedrifter kommer du inte att se några stora 100-årsfester arrangeras av Shimano. Istället kommer företaget enligt egen utsago att fortsätta göra det som det är vida känt för – utveckla mer teknologi och låta produkterna tala för sig själva.

Shimano är dock naturligtvis oerhört stolta över de produkter som har skapats genom åren. Så för att fira framgångarna vill de lyfta fram några höjdpunkter från dessa hundra år via en ny webbplats samt fotoboken SHIMANO 100 WORKS som släpps i begränsad upplaga. I minnesboken hittar du den historiska bakgrunden till flera av Shimanos mest banbrytande produkter. Minnesboken kommer endast i 2 000 exemplar, tillgängliga via förregistrering med utlottning. Du registrerar dig för utlottningen på länken ovan.

fh.jpg

Shimano-fansen kan också frossa i teknologier och bakgrundshistorier om sina favoritprodukter på den nya webbplatsen, så sajten är en riktig skattgömma för alla som är intresserade av cykelkomponenter. Under jubileumsåret lovar man också att det kommer presenteras ett antal nya spännande lanseringar.

Här kommer ett urval av produkter och reklamkampanjer från Shimanos imponerande historia!

Annons
Shozaburo Shimano
Frihjulet var den första cykelrelaterade produkten.
Den första Dura-Ace-gruppen 1973.
Dura-Ace 1976.
I Dura-Ace 7200  fanns det tydliga inslag av aerodynamiskt tänkande på somliga av produkterna.
Dura-Ace 1984.
Jubileumsgruppen när Dura-Ace fyllde 25 år.
Det fanns en tid när MTB-komponenter såg klart mer ut som landsvägsditon.
XTR 1991.
1999 experimenterade man med trycklufts-växlar.
Vi kan inte se oss mätta på dessa klassiska silvriga komponenter.

Utsikten från en MTB-cockpit 1986. Styrena har onekligen blivit lite bredare sedan dess.

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Shimano och Vätternrundan i nytt samarbete

Close