Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Landsväg

Gran Fondo Stockholm riskerar att ställas in

Gran Fondo Stockholm
Gran Fondo Stockholm riskerar att ställas in.
Bilden är ett montage

Som de flesta känner till så har det planerats ett stort cykelarrangemang i Stockholm sedan ett år tillbaka, vad däremot har saknats under planeringen är en exakt bansträckning, vid förfrågningar hos olika parter av arrangörerna har kommentaren varit att de fortfarande arbetar med frågan och de har även hänvisat att det är en komplex uppgift. Men att när bansträckningen är klar kommer de så snart det är möjligt informera och visa upp den.

Dessvärre kan vi nu avslöja att det finns inget tillstånd samt att Polisen och Länsstyrelsen i Stockholm inte kan se hur de skall klara av att genomföra arrangemanget. Björn Loäng på Länsstyrelsen, kommenterade att det fanns en ansökan tidigare men att denna drogs tillbaka av Fredrikshof IF CK i början på februari. Anledningen till att de drog tillbaka den var att den avsåg ett tillstånd för en tävling. Björn sa även att en andra orsak var att cykelklubben inte själva trodde att de skulle hinna arrangera en så pass stor tävling och klubben har nu överlåtit arbetet direkt till arrangören Friends Arena Management AB. Vilka enligt uppgift helt har valt att kringgå Länsstyrelsen och endast ämnar söka ett tillstånd hos Polisen i Stockholm och då för en “allmän sammankomst”. En sista kommentar från Björn var att det hela har skötts väldigt oprofessionellt och sist han talade med polisen hade det fortfarande inte inkommit en ansökan till Polisen.

Två enheter inom Polismyndigheten bekräftar vad Länsstyrelsen avslöjar. Kjell Lindgren på Polisen pressjour bekräftade Länsstyrelsen farhågor samt att någon ansökan inte har kommit in till Polisen. Han kunde i och för sig inte uttala sig om alla turer men han var väl medveten att många inom Polisen i Stockholm vait engagerade runt Gran Fondo Stockholm. Claes Wohlin, operativ planerare för Stockholmspolisen, bekräftar även han: inget tillstånd och ingen ansökan. Han tillade att hela Tillståndsmyndigheten inom Stockholmspolisen är engagerade i frågan och att de är förvånade över hur det hela har skötts. Han berättade till exempel att han redan i oktober deltog på ett möte med Friends Arena där han bad dem söka experthjälp. Han föreslog bland annat att de skulle försöka få med sig en känd cykelprofil som skulle kunna bistå dem. Utöver denna cykelprofil föreslogs en person som har stor vana av att anordna stora arrangemang, men denne person har inte kunskapen om cykellopp så även detta har runnit ut i sanden. På frågan om det över huvudtaget är möjligt för Gran Fondo Stockholm att få ett tillstånd för att genomföra sitt lopp så svarar Claes Wohlin att han är mycket tveksam, främst då han är den som är ansvarig för att tillsätta poliser till stora arrangemang och som det ser ut i dagsläget finns det inga poliser att tillgå för Gran Fondo Stockholm, oavsett hur mycket de försöker. De flesta poliser har redan tillsatts på olika arrangemang runt om i länet och då det är valår och valrörelsen är i full gång i maj kommer detta kräva sin tribut. Men även då en av remissinstanserna för ett tillstånd är Länsstyrelsen, vilka redan har försäkrat för Cykelbloggar och Svenska Cycling Plus att tiden för ett tillstånd har passerats blir det mycket svårt för Friends Arena att få en ansökan beviljad.  Claes avslutade med att “sanden har runnit ur timglaset för länge sedan.”

Ansvarig projektledare Stefan Börjesson på Friends Arena Management AB ställer sig frågande till Cykelbloggar och Svenska Cycling Plus uppgifter. Hans första kommentar var: loppet skall genomföras, något annat finns inte att tänka på. Men efter att vi konfronterat och avslöjat vad både Länsstyrelsen och Polisen sagt så förstod han inte riktigt vari problemet ligger. Han sa att han kommer att göra allt för att loppet skall genomföras, punkt! Vår följdfråga var då om de som betalat in sin anmälningsavgift få tillbaka sina pengar eller inte om loppet inte genomförs. Under rubriken ”Frågor och svar” på Gran Fondo Stockhoms hemsida står att inga pengar betalas tillbaka. Men Stefan Börjesson på Friends Arena säger att om loppet mot all förmodan inte genomförs så har de inte levererat en produkt och då skall pengarna självklart betalas tillbaka. När vi undrar varför Fredrikshof IF CK dragit tillbaka ansökan och Friends Arena tagit över svarar Stefan kort att Friends Arena har bättre resurser för att genomföra loppet.
Angående tillståndet hävdar Stefan Börjesson på Friends Arena att de nyligen skickat in en ansökan, men här står ord mot ord då Polisen förnekar kategoriskt att någon sådan skall ha kommit in. Den enda möjligheten är i så fall att den ligger i deras post för sortering, men då alla är engagerade i denna fråga skulle det snabbt bli känt om en ansökan för Gran Fondo Stockholm skulle ha inkommit.

Polisen har i ett tidigt skede bett Friends Arena att komma in med en seriös bansträckning. Den första ratades i princip på en gång då den innebar att 80 korsningar skulle stängas av under sju timmar. Det har gått så långt att vissa inom polisen rått Friends Arena att dra sig tillbaka, lägga all energi på mässan som de tänker hålla inne på arenan och att ha något mindre jippo på cykeln runt arenan för att sedan komma tillbaka till nästa år. Enligt flera källor inom Fredrikshof IF CK har loppet redan långt över 1000 anmälda, vilket innebär att detta kan bli ytterligare en stor ekonomisk förlust för Friends Arena som under vintern och våren satsat stora resurser på marknadsföring och nu riskerar de alltså även att bli tvungen att betala tillbaka alla de pengar som kommit in i anmälningsavgifter. Vad notan kommer att sluta på kan nog ingen svara på.

Annons

Cykelbloggar och Svenska Cycling Plus har gett Friends Arena möjlighet att återkomma till oss med ytterligare kommentarer, vilket de valt att göra. Vi har även har utan framgång sökt företrädare för Fredrikshof IF CK för att få en kommentar.

Nu ser det dessvärre ut som att det troligtvis inte kommer att genomföras något Gran Fondo Stockholm. Det är bara att beklaga.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
BIKND lanserar världens första cykeltransportväska med lyftkraft – HeliumLift

Close