GP-Cupen drar vidare till Motala

Landsväg 11 Jun 2014

På torsdag körs den tredje deltävlingen i Svenska GP-Cupen 2014 i centrum av ett Motala mitt i Vätternrundan-veckan. Det är sjunde upplagan av Bianchi-Vättern Grand Prix, för andra året i rad ingår loppet i Svenska GP-Cupen och för första gången körs tävlingen även med damklass. Det är damerna som är först ut under kvällens tävlingar med start kl. 18.05.

Det blir premiär för dameliten i det mycket populära Bianchi Vättern Grand Prix. Sexton tjejer finns i startlistan. Tyvärr saknas cupledarinnan Hanna Nilsson (Åhus CK) då hon befinner sig på resa med sitt belgiska lag Autoglas Wetteren. Bland favoriterna finns istället cuptvåan, juniorcyklisten Julia Karlsson från Falköpings CK.

Det är skånelaget Team Crescent D.A.R.E. som ställer upp med flest åkare till tävlingen, sex cyklister finns i truppen, bland annat fjolårets cupmästarinna Emma Ahlstrand som nu ligger trea totalt.

Damerna startar 18.05 och kör 30 minuter plus tre varv. Varvet mäter 1 280 meter och har start och mål på Stora Torget i Motala. Bansträckningen tar cyklisterna mer till strandpromenaden vid Vättern innan de åter är i målbacken upp till Torget.

Precis en timme efter damerna är det dags för herreliten att ta plats på banan. 58 cyklister finns i statlistan. Flera av landets största team är representerade med någon eller flera åkare. Inte heller i herrklassen är cupledaren registrerad i loppet. Det är Alexander Wetterhall från det svenska proffslaget Firefighters Upsala CK som leder cupen totalt.

På listan över favoriter finns Team Argon18 Scandinavias Marcus Svensson som inför loppet är Svenska GP-Cupens totaltvåa. Med sig har han ett stort lag med åtta cyklister. Även trean i cupen, Patrik Morén från Södertälje CK, finns med i loppet.

Bansträckningen i Motala är kuperad vilket gör just den här deltävlingen i Svenska GP-Cupen till en av de tuffaste för cyklisterna. Detta ger en fördel gentemot varvloppsspecialistern för de åkare som vanligen tillhör favoriterna på längre tävlingar.

Ett av de större lagen med nio åkare i loppet tillhör hemmaklubben Motala AIF CK med bland annat Jesper Dahlström och den tidigare svenske mästaren Christofer Stevenson, två åkare som gynnas av den tuffa banan. Från grannstaden Linköping kommer CK Hymer, även de ställer nio åkare till start, bland annat Jakob Södergrann som också bör läggas till favoritlistan.

Två utländska cyklister finns med i loppet. Det är den finske U23-mästaren Matti Manninen som så sent som söndags vann Finlands största endagarslopp, Borgåloppet och holländaren Yannick Janssen som i lördags vann öppningsetappen av ett av Danmarks stora etapplopp för elitklassen. Båda dessa åkare representera det svenska laget Team Bliz-Merida.

Herreliten kör 50 minuter plus tre varv.

Är du i närheten av Motala på torsdag kan vi verkligen rekommendera att du tar dig till Torget och följer tävlingarna. GP-lopp är lätta att följa och cyklisterna passerar ”din” plats med bara några minuter mellan varje varv.

Övriga lopp i GP-serien är:
17 maj – Skara Elit Grand Prix
23 maj – Götene Elit Grand Prix
12 juni – Bianchi Vättern Grand Prix
22 juni – Velodromen Grand Prix
31 juli – Ystad Elit Grand Prix
1 augusti – Kristianstads Grand Prix
22 augusti – Alliansloppet Grand Prix

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.