Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Träningstips

Gör cykelträningen till en familjeaffär

Bild-1
Ta med barnen på träning, läger och vänj dem tidigt vid cykellivets fördelar.

Många cyklister lägger ner många timmar på cykelträningen och kan ibland känna att tiden inte räcker till för familj och vänner. Man kan känna dåligt samvete och sliten mellan familjen och sitt intresse. Här kommer några tips på hur man kan involvera familjen i cykelträningen och dela med sig av sin passion för cykling.

 

Utnyttja tiden maximalt
Ibland kan det vara svårt att få vardagen att gå ihop med alla barnaktiviteter, föräldra­möten och måsten på jobbet. Då gäller det att vara organiserad och planera för att kunna få vardagen att flyta på så smidigt som möjligt. Att ha ett välfungerande schema kan göra att hela familjen kan få ut så mycket som möjligt av tiden och alla kan utöva sina intressen.

Planera även träningen efter familjens veckoschema. Passa på att träna ett kort, intensivt pass om barnen har aktiviteter eller ett längre pass när det finns mer tid. Utnyttja också morgon- och kvällstimmar när barnen sover. Varför inte starta en tidig lördagmorgon på cykeln och kom hem lagom till familjefrukosten?

Cyklapendla till och från jobbet kan också öppna upp tid och ge några extra mil på cykeln.

Cykelträning
Som cyklist kan man spendera många timmar på cykeln och ibland kan det helt enkelt kännas som tiden inte räcker till. Undersök och se om det finns någon klubb i närheten som har barn och ungdoms-    grupper som barnen kan delta i. Kanske har klubben också speciella tjej eller familjeträningsgrupper som kan passa familjen. Även om man inte cyklar ihop är det ändå något man kan göra ihop och stötta varandra i. Passa på att träna när barnen har träning eller hjälp till som ledare eller hjälptränare.

Klubbar har ofta väldigt bra gemenskap och stödjer varandra och det kan var motiverande att tillhöra en grupp och dela sitt intresse med.

”Ett familjeschema kan underlätta
och man kan utnyttja tiden maximalt”

 

Träningsläger
Att åka på cykelläger både inom landet och utomlands är oerhört populärt just nu och det finns många bra familjevänliga ställen att åka till. Idag annordnas många träningsläger där det även satsas på barnen och hotellen har barnklubbar som erbjuder olika program for barnen. Idrottsläger annordnas för hela familjen och alla kan utöva sitt intresse på sin nivå.

Annons

Låt barnen vara med
Det finns många otroligt bra redskap som kan underlätta träningen med barn. Cykelvagnar, löpvagnar och andra bra redskap som kan göra det lättare att ta med barnen på träningspasset. Motion är viktigt för alla och även för barn. Åven om det mestadels är lek för de minsta barnen är det viktigt att vara ute och röra på sig. Fysisk aktivitet har många positiva effekter på kroppen både fysiskt och psykiskt och det finns många studier som visar att det kan hjälpa med allmänt välmående.

Om man lär barnen i tidig ålder att fysisk aktivitet är en del av familjens vardag bygger man en bra grund till ett hälsosamt liv. Barnen ser att föräldrarna och övriga syskon mår bra av att röra på sig och den känslan “smittar av sig” om barnen också får uppleva det.

Att ta med barnen på tävlingar kan också ha en positiv påverkan. Det visar att man stöttar varandra i familjen och barnen kan inspireras. Barn ser upp till sina föräldrar och syskon och när de ser dem jobba hårt och nå sina mål kan de motiveras att också förverkliga sina drömmar.

Utmaning för hela familjen
Att ha mål är vikigt för alla och det kan också vara en bra morot för hela familjen. Målen kan vara olika för varje familje­medlem men det känns spännande för alla och en bra motivation. Det kan också hjälpa att bygga upp en bra “team-känsla” i familjen och lära barnen stötta varandra och jobba hårt för att nå sina mål. Målen bör vara mätbara, relativt lätta för barnen att nå och något som barnen tycker är roligt. Man kan ha ett pris, antingen individuella eller ett gemensamt till hela familjen som man kan jobba mot. Priset behöver inte vara något stort och dyrt utan kanske en upplevelse, liten grej eller något som hela familjen vill ha eller göra.

Träningsdate med sin respektive
Fina middagar och bio kan naturligtvis vara mysigt men att spendera kvalitetstid med sin respektive på cykeln kan vara väldigt värdefullt. Låt din kärlek planera en ny spännande träningsrutt som avslutas med lunch eller fika. Åk i väg på en romantisk helg där träning kan vara en del av det roliga eller varför inte anmäla er till en tävling på en spännande ort? Det finna många olika roliga alternativ, var lite påhittig och överaska din käreste med en spännande cykelupplevelse.

Det går att ha ett brinnande intresse för cykling även om man har familj och det går att hitta en bra balans för alla i familjen men det krävs lite planering och organisering. Låt familjen vara en del av intresset och dela cykelglädjen med dem.

Tilda Loftin
Tilda är en personlig tränare, massage terapeut, och fitness instruktör. Hon bor i Mill Valley, ett stenkast från San Francisco och älskar att cykla längst kusten på hennes röda Specialized! Cykling är hennes passion och hennes mål med denna blogg är att inspirera och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Hampus Anderberg och Emma Norsgaard Jørgensen vinner deltävling tre av SWE cup på landsväg

Close