Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

Går du i hjälmtankar?

Foto-Russel-Burton
Foto: Russel Burton

1. CE, vad betyder det?

Om en hjälm ska få säljas behöver den vara CE-märkt, alltså uppfylla ­kraven som tagits fram av Europeiska ­Standardiseringskommitén, vilka gäller i hela EU. Hjälmarna testas med avseende på stötdämpning, genomslag, samt hur väl remmar och nackspänne håller kvar hjälmen, bland annat ­genom att hjälmen släpps rakt uppifrån mot golvet. Hjälmen testas också i kyla, väta och mot UV strålning.

Standarden heter EN 1078 för vuxna och EN 1080 för barn. Hur hjälmen skyddar vid en smäll mot huvudet med rotation ingår inte.

 

2. Passform

En hjälm ska täcka hjässan, bakhuvudet och pannan. Justera nackstödet och skaka på huvudet, hjälmen ska då i stort sett behålla sin position. Hakremmen ser till att hjälmen sitter stadigt, men ska inte vara avgörande för om hjälmen sitter kvar på ­huvudet. Man ska få in ett finger mellan hakan och ­remmen och spännena på sidan justeras så att de hamnar under öronen.

 

3. Innanför skalet

Frigolit är det vanligaste materialet innanför skalet. Det är ett bra material sett till stötdämpning och vikt. Dock är mycket av materialets skyddande funktion borta efter en krasch eller om frigoliten spruckit av annat skäl. Expanderad polyuretan är ovanligare men tåligare, för den skummade härdplasten åldras inte av sol och tål ofta flera stötar ­innan plastcellerna förstörs. Hjälmar med expanderad polypropen gör att ­bucklan i hjälmen expanderar igen efter en krasch.

Hjälmar märkta med Mips har ett tunt plastskal på ­insidan av frigoliten, vilket roterar vid en krasch och minskar risken för skador på hjärnan.

Annons

 

4. Förvaring

Frigolit åldras och den skyddande ­funktionen försämras i UV-ljus, eller i kontakt med kyla, vatten och svett.

Därför bör man byta ut hjälmen vartannat till vart tredje år. Att förvara hjälmen mörkt i rumstemperatur rekommenderas. Tvätta en frigolithjälm med tvål och vatten, men inga starka fettlösande medel.

 

5. Skal

Skalet limmas eller gjuts fast. Förutom en snygg färg får hjälmen gärna vara lätt, då vikten som nacke och muskler utsätts för ökar med ­kollisionens hastighet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
TEST: SPECIALIZED EPIC HARDTAIL COMP CARBON + TEST-SAMMANFATTNING

Close