Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Från jorden runt till Vättern runt – Fredrika Ek redo för Vätternrundan

Just nu förbereder sig 23 000 cyklister för starten i Vätternrundan 300 km på fredag. En av dem är äventyraren Fredrika Ek. Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan
Just nu förbereder sig 23 000 cyklister för starten i Vätternrundan 300 km på fredag. En av dem är äventyraren Fredrika Ek. Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan

Hon har cyklat runt hela jorden. Nu ska äventyraren Fredrika Ek också ta sig de 30 milen runt Vättern. På fredag går starten för världens största motionslopp på cykel. 
– Jag ser väldigt mycket fram emot Vätternrundan, säger hon. Jag gillar att alla kan genomföra sitt lopp på sitt sätt.

Närmare 23 000 anmälda cyklister ställer sig på fredag på startlinjen i Motala för att genomföra Vätternrundan 300 km, en av de största utmaningarna man kan ge sig på som motionär. Från första start 19.30 på fredagskvällen släpps cyklisterna iväg med två minuters mellanrum hela natten. Och de har en lång resa framför sig, med många timmar på sadeln, innan de når målet i Motala.

– Vätternrundan är en fantastisk cykelfest, men också en tuff kamp, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Det brukar vara starka känslor och mycket lycka när cyklisterna rullar över mållinjen.

En av alla tusentals deltagare som kommer att få känna den känslan är Fredrika Ek. I 1042 dagar cyklade hon runt jorden, vilket resulterade i utmärkelser som årets kvinnliga äventyrare och European adventurer of the year. Och nu är det dags för en ny utmaning på cykel. Klockan 02.04 på lördagsmorgonen rullar Fredrika över startlinjen för att cykla de 30 milen runt Vättern. Hon är dessutom en av flera deltagare som kommer att följas med kamera i en live-produktion under loppet.

– Jag gör det här för upplevelsen, säger hon, jag satsar inte på någon viss tid eller så. Jag är ju ingen cyklist egentligen. Så jag har min egen bucket-list för Vätternrundan, jag vill till exempel bada någonstans längs vägen.

Annons

Fredrika Ek är ett av flera kända ansikten i årets lopp. På startlinjen finns också Vasaloppsvinnarna Oskar Svärd och Brita Johansson Norgren. Brita cyklar tillsammans med skidåkaren Robin Bryntesson och även deras lopp ingår i live-produktionen. I Skoda Cykling Team, en av snabbgrupperna som startar på lördagsförmiddagen, finns namn som komikern Måns Möller, före detta cykelproffset Michel Lafis och artisten Daniel Adams Ray. Andra deltagare är TV-kommentatorn Roberto Vacchi och prinsessan Tessy av Luxemburg.

– Det som är så fantastiskt med Vätternrundan är att vardagsmotionärer och profiler kör sida vid sida med elitmotionärer och före detta proffscyklister, säger Gunilla Brynell-Johansson. Var och en med sitt eget mål och alla har sitt eget lopp att köra.

I år får alla cyklister dessutom lite extra pepp tack vare Vätternrundans nya låt Oslagbara. Den kommer att framföras live vid starten 19.30 av kompositören Jonas Thander och sångaren Stefan Nykvist, som senast körade bakom John Lundvik när han framförde Sveriges bidrag i Eurovision i Tel Aviv.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Cykelveckan igång i Motala

Close