Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Intervjuer

Formkollen: SARA PENTON

Efter ett år i cyklingens högsta liga, VM-start och SM-guld fortsätter Sara Penton att blicka framåt. Målet är att få gå ifrån rollen som hjälpryttare på de lopp som passar henne bäst – vårklassikernas flackare och kantvindsutsatta banor.

NWdamelit2
Sara i tät under SM i somras. Foto: Niklas Wallner/SCF

Hur var ditt första år som WorldTour-åkare?

Det var en häftigt känsla att få vara en del av cyklingens högsta nivå och känna att jag hörde hemma där. Min cykelkarriär är inte lång men har tagits i lagom stora kliv vilket innebär att jag haft en bra uppfattning om vad som väntat i nästa steg. Men inför vissa tävlingar har höjdprofilen fått mig att undra hur det är möjligt att överleva till målet. Några gånger har jag inte vetat mitt eget namn mot slutet.

Du var hjälpryttare i ditt lag Virtu Cycling, kunde du ändå få till något toppresultat själv?

Innan SM i juni hade min form börjat gå uppåt. Under ett WWT-lopp i England blev jag ensam kvar i tävlingen av mina lagmedlemmar. Trots att benen slitit hårt under loppet kunde jag bli åtta i spurten.

Formen höll i sig över SM. I och med att Emma Johansson slutat, Sara Mustonen var skadad och Emilia Fahlins form inte var den bästa visste jag att chansen för ett SM-guld fanns. Tack vare insatsen från tjejerna i Stockholm CK hade jag en bra resa mot mål och kunde vinna spurten om guldet. Det var magiskt att få göra.

Vad har du för förhoppningar om 2018?

Sara under VM i Doha förrförra året. Foto: SCF
Sara under VM i Doha förrförra året. Foto: SCF

Baserat på förra årets resultat (2017) och att jag är kvar i samma team finns chansen till att få köra för mig själv i de tävlingar som passar mig bäst.

Det kommer också bli färre tävlingar. Förra året slängdes jag in på allt, nu ska det bli skönt att komma taggad till varje tävling. Våren är min stora grej, klassikerna. Platta till semiplatta banor passar bra, samt kortare backar. Min återhämtning är snabb.

Senare på säsongen är Tour of Norway ett mål. Till SM vill jag också hitta formen, samt lagtempot och linjet i Vårgårda.

Kommer träningen se annorlunda ut inför säsongen mot föregående år?

Hittills har jag tagit stora kliv varje år. Men nu börjar utvecklingskurvan plana. Det ger möjlighet att fokusera på detaljerna och finliret vilket är viktigt. På nästa träningsläger i Sydafrika kommer mycket fokus ligga på spurter. Min spurt är hyffsad men behöver förbättras då jag sett att jag kan hamna i de situationerna.

Annons

Att hantera klättringar bättre ligger också på priolistan, nu överlever jag dem men inte mer.

 

Sara Penton

Klubb: Virtu Cycling/ Stockholm CK.

Gren: Landsväg.

Ålder: 29

Bor: Falun

 

Text Angelica Edvardsson

 

Tags : Sara Penton

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Uppsala Bike Weekend satsar på de unga med nytt lopp och ny sponsor

Close