Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

FORMKOLLEN: IDA JANSSON

Ida Jansson har en hel del gemensamt med föregående cyklist. Liksom Jennie Stenerhag har hon sin bas i Falun och har tillhört de främsta i sin klass både nationellt och internationellt sedan hon började cykla. Junioråren toppades med ett VM-guld 2016, och under den förra säsongen tog hon klivet upp i U23-klassen.

IdaJanssonDamelitvinnare
2018 blir Idas andra säsong som U23:a. Foto: Niklas Wallner

Från juniorvärldsmästare till tuffare motstånd, svårare banor och längre distanser i U23-klassen, hur var din fjolårsäsong Ida Jansson?

Byta klass innebär att lära sig en ny tävlingssituation. Hårdare konkurrens, längre distanser och tuffare banor, plus att man som junior kommer in med noll UCI-poäng och får starta längst bak.

Målet var att ta ett steg framåt i min egna utveckling och samla erfarenheter och UCI-poäng. Vinterträningen hade fungerat bra så distansen vande jag mig vid fort. Erfarenheterna från alla världscuplopp gör att jag har mer rutin med mig till denna säsongen. Jag vet vad jag tränar inför, det är en trygghet.

Vilket världscuplopp är du mest nöjd med?

I Albstadt kom jag 14:e efter att ha tappat kedjan i startloopen. Det är inte mitt bästa resultat men känslan i kroppen var att “Idag är jag odödlig!”. Jag kunde bara köra och köra. Efteråt jämförde jag varvtider och kunde se att tiderna var topp tre. Det är ett kvitto på att jag har där att göra, att jag kan lyckas.

Vad är målet inför kommande säsong?

Världscupen är prio ett. Det var väldigt kul att köra den, stämningen och de mäktiga banorna. Jag vill vara med och fightas om pallen.
VM går i Lenzerheide, en bana där jag gjorde ett av mina bästa WC-resultat förra året, och en bana som jag gillar. Men VM går i september och jag tänker mer lopp för lopp. Jag försöker vara i nuet och inte sätta upp resultatmål för VM.

Hur ska du göra för att bli ett snäpp bättre till nästa år?

Ingen större förändring sker i träningen, förutom mer mängd och fler hårda pass. Efter studenten i våras bytte jag tränare till Fredrik Ericsson. Vi har fått en bra start och jag tror på upplägget. Det är viktigt, när man inte får bekräftelse från konkurrenter att man är på rätt väg måste man kunna fokusera på sitt.

 

 

Fakta:

Annons

Ida Jansson

Klubb: Specialized Racing/ Falu CK

Gren: XCO.

Ålder: 19

Bor: Falun

 

 

Text: Angelica Edvardsson Edin

Denna text kommer från det aktuella numret av Allt om MTB, som du bland annat kan köpa fraktfritt direkt från förlaget: https://tidningardirekt.se/kategori/losnummer/cykel-multisport/alltommtb

Formkoll: Jennie Stenerhag

Formkollen: Ella Holmegård

Tags : ida jansson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Formkoll: Jennie Stenerhag

Close