Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Intervjuer

Formkollen: IDA ERNGREN

Silvret under linjeloppet på SM i somras togs av Ida Erngren, och hon är följaktligen näst på tur i när vi kollar formen med delar av den svenska cykeleliten. När vi talade med henne höll hon precis på att förbereda sig för säsongens avslutande CX-tävlingar, där hon bland annat kom att kamma hem ett silver i på CX-SM. Hon har också följt upp sommarens linje-silver och guld i kortbane-SM med att vinna den nationella CX-cupen, trots att hon spenderade större delen av förra försäsongen i sjukstugan.

20170923_cx-pokalen_rävlanda_031
Foto: Roger Nord

Vad gick du in med för målsättning till landsvägssäsongen 2017?

Förväntningarna inför vårens tävlingar var väldigt låga. Från december till februari var jag sjuk och kunde inte träna. När jag väl kom igång i mars fick jag börja om, fortsatte sedan träna mycket under första halvan av säsongen för att ha något att stå på senare.

Resultatmässigt såg det ut som du kom tillbaka fort, i slutat av april vann du en etapp i Gracia Orlová.

Det fungerade okej att tävla under våren även om det gjorde mer ont än vanligt ,kroppen vaknade till liv mer och mer för varje race. Under etapploppet Gracia Orlová gick formen upp och ner. Men sista dagen stämde allt, benen kändes starka, klungan brydde sig inte om mig den lilla grupp jag kom iväg med, vi höll hela vägen in i mål och på något vis tog jag spurten.

Dock kom den riktiga formen i juni lagom till SM.

Guld i kortbane-SM och silver i linje-SM, vilket värderar du högst?

Visst hade jag hellre tagit SM guldet i linjeloppet, den tävlingen är större. Men vinsten på kortbana var häftig, i och med att loppet TV sändes fick jag mycket positiv respons från vänner som kunde se loppet.

Är det revansch på linjeloppet som gäller nästa år?

Jag kommer dra ner lite på landsvägscyklandet. I år har jag kört med ett nationellt lag, Team Crescent Dare, till 2018 blir det Uppsala CK. För att ta nästa steg behöver jag söka mig utomlands vilket jag inte är beredd att göra nu. Det passar bra att bo i Sverige och jag vill behålla mitt jobb. På linjeloppet i SM vill jag prestera så bra som möjligt, det känns naturligt att ha tävlingen som ett av landsvägssäsongens mål.

Du har kört CX i fler år i Sverige och tog i år steget att försöka kvala in till VM, är det en satsning du velat göra länge?

Annons

Förut har jag inte kännt att jag orkar med en hel internationell CX säsong, men när det inte blev så mycket tävlingar på landsvägen i våras var kroppen och huvudet inte lika slitet i höstas. Till nästa säsong kommer jag fokusera mer på cykelcross. Det känns som en naturlig övergång. Dels gillar jag den korta och intensiva tävlingsformen, dels hade jag redan innan landsvägssäsongen 2017 bestämt mig för att göra något annat till året efter.

Under kortbane-SM. Foto: SCF
Ida efter kortbane-SM. Foto: SCF

Text: Angelica Edvardsson Edin

 

Fakta Ida Erngren

Klubb: Uppsala CK

Gren: Landsväg, cykelcross

Ålder: 28

Bor: Uppsala

 

Tags : Ida Erngren

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Årets ŠKODA Cycling Team presenterat

Close