Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

Formkollen: Ella Holmegård

Även om Ella Holmegård tävlat i både landsväg och mountainbike många år var det nog i somras hon blev känd för en större skara. Med ett förvånat men glatt ansiktsuttryck åkte hon nämligen över mållinjen först av alla i SM-sprinten, och några månader senare fick hon representera Sverige i XCE-VM där det blev ett silver.

 

EllaHolmegårdBaaggg
Foto: Valentin Baat

Två fina medaljer att hänga på väggen, var det dina planer inför säsongen 2017, ditt första som junior?
I våras tänkte jag faktiskt sluta. Efter flera år av ­motgångar, skador och sjukdomar kände jag att det kanske inte är meningen detta. Ungdoms-SM-medaljer till trots behöver man lite flyt ibland för att orka satsa vidare. Så planen var att köra de roliga passen, inga fyraminutare i regn, och ställa upp på SM-sprinten. Det är en gren jag inte känt några krav inför utan bara sett som rolig.

Vad hände efter SM-guldet?
Medaljen gav en nytändning. Jag ville prova att köra lite till och åkte min första världscup i september, där jag slutade femma. Sedan ringde förbundskaptenen Annie Söderberg och frågade om VM i Kina, det var första gången jag hörde om mästerskapet.

Hur har du lyckats trots relativt lite träning?
Jag har lätt för explosiva moment som starter och korta backar, kanske tack vare min bakgrund som gymnast. Sedan är tekniska partier en styrka, jag får lätt flyt över stenkistor och liknande. Mitt val att läsa gymnasiet över internet bidrar också, jag behöver inte träna på kvällstid och slipper pendla långt till skolan.
Det jag kommer utveckla till nästa säsong är uthålligheten. Det räcker inte att vara väldigt snabb i 20 sekunder. Därför kommer jag lägga in pass med längre intervaller och distans. Pappa är en bra sparringpartner på intervallerna, vi är bra på olika saker.

Hur går tankarna inför framtiden?
Även om sprint är ett roligt sätt att tävla på så kommer jag i framtiden rikta in mig mer mot XCO, då XCE-grenen inte är så stor. Mitt långsiktiga mål är inte resultatbaserat utan jag vill bli så bra jag kan. Men ett VM-guld i sprint inom två år är ingen omöjlighet, och att någon gång kunna ta en OS-medalj är inget jag skulle tacka nej till.

Annons

 

Foto: Petter Holmegård
Prisceremonin efter VM-silvret i Kina. Foto: Petter Holmegård

Fakta: Ella Holmegård
Klubb:
Mölndals CK/Team Merida.
Gren: XCE (sprint, cross country eliminator) och XCO
Ålder: 17
Bor: Torslanda

 

Text: Angelica Edvardsson Edin

Denna text kommer från det aktuella numret av Allt om MTB, som du bland annat kan köpa fraktfritt direkt från förlaget: https://tidningardirekt.se/kategori/losnummer/cykel-multisport/alltommtb

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Kvinnliga cykelprofiler startar podcast tillsammans

Close