Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

Formkoll: Jennie Stenerhag

Vi har under vintern kollat läget med några av de stora svenska stjärnorna på cykelhimlen, för att höra hur de ser på säsongen som gick och vad förhoppningarna är för den som nu står för dörren. Först ut är långloppsdrottningen Jennie Stenerhag.

Foto Henrik Hansson/Vasaloppet
Foto Henrik Hansson/Vasaloppet

 

Den svenska långlopps-scenen domineras av Falu CKs Jennie Stenerhag. Hon har stått som totalvinnare av långloppscupen de tre senaste säsongerna, har fem mästartröjor i XCM och har korsat mållinjen först efter 9 mil i fäders spår fyra gånger. Internationellt går det också bra, speciellt under förra året. Vinst i Cape Epic, Birken, Swiss Epic och Trans Alp.

 

Fjolårssäsong kan inte sammanfattas med annat än otrolig sett till resultatet. Hur var känslan?

Varje tävling kändes inte jättebra, men ofta kunde jag vinna ändå. Det har gått lite bättre för varje år jag satsat och året som gått var mitt första fritt från skador och sjukdomar, vilket bidragit till att min lägsta nivå höjts. Bästa formen var under Cape Epic. Den tävlingen kommer jag också satsa mest mot nästa säsong. Jag har just kommit igång efter höstvilan ( 28 nov 2016) och allt jag gör nu är med Cape Epic i tanken.

Cape Epic går 18-25:e mars, hur ser du på resten av säsongen?

Mål nummer två är marathon-VM. I år går det i Italienska Auronzo i september. Vanligen går VM i juni och jag brukar ha tävlat så mycket under året att jag är sliten i september. Denna sommar kommer innehålla färre tävlingar, bland annat skippar jag Trans Alp.

Du var nära en pallplats på årets VM, vad är årets mål?

Det skulle var kul med en VM-medalj under karriären. Förutom att tävla mindre ska jag åka på ett höghöjdsläger i Italien i sommar då mästerskapet körs på hög höjd. Där kommer jag träna på utförskörningar som påminner om VM-banans. Liknande backar finns inte i Sverige eller Sydafrika. Vissa partier är man bakom sadeln i över 200 meter.

Hur ser din långsiktiga plan ut?

Min cykelsatsning pågår så länge det är roligt att träna och tävla. Resandet är det som sliter, denna säsong var jag borta 105 nätter. Det är en anledning till att jag inte satsar på marathonvärldscupen. Dessutom har den inte så hög status. Och det krävs mycket roddande omkring när man inte kör i ett team, vilket det finns få av.

 

Annons

Fakta

Jennie Stenerhag

Klubb: Falu CK/Åbro

Gren: XCM (Cross country marathon, långlopp)

Ålder: 42

Bor: Falun under sommaren, Stellenbosch- Sydafrika, under vintern.

Text: Angelica Edvardsson Edin

 

Denna text kommer från det aktuella numret av Allt om MTB, som du bland annat kan köpa fraktfritt direkt från förlaget: https://tidningardirekt.se/kategori/losnummer/cykel-multisport/alltommtb

 

FORMKOLLEN: IDA JANSSON

Formkollen: Ella Holmegård

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Sitt rätt med avancerad bikefit!

Close