Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Fira cykelns dag med att slå världsrekord

Idag den 3:e juni firas Cykelns dag över hela världen. Det har FN bestämt. Målet idag för många svenska cyklister är att vara med och  skapa ett världsrekord, genom att samla in ett års cykeltid under en dag. Förutsättningarna finns eftersom ny statistik visar att allt fler svenskar cyklar. 

I Sverige är det organisationen Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag tillsammans med flera cykelorganisationer.

– Vi vill lyfta fram den glädje som det innebär för många att få cykla och den positiva hälsoeffekten som cyklingen har, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.

Målet på Cykelns dag är att cyklister i Sverige var för sig ska cykla ett år, 525 600 minuter, under en dag och registrera den tid som man cyklar på Cykelns dags hemsida, cykelnsdag.se. Tiden ”samlas in”, och går allt som planerat ska man skapa ett världsrekord i antal registrerade cykelminuter.

Det är FN som bestämt att Cykelns dag ska firas den 3 juni över hela världen för att lyfta fram cykeln som ett “enkelt, prisvärt, pålitligt, rent och miljömässigt hållbart transportmedel”.

Nu visar det sig att cyklingen i Sverige ökar för första gången på flera decennier. Andelen svenskar som cyklar en genomsnittlig dag har ökat från nio procent under mitten av 2010-talet till elva procent 2019. Det innebär att antalet årliga cykelresor under denna tid har ökat med nästa 200 000 stycken. Det visar den nya resvaneundersökningen från myndigheten Trafikanalys.

Annons

Nu under coronapandemin finns det uppgifter om att resandet med bil och kollektivtrafik minskat, medan antalet cyklister inte har minskat på motsvarande sätt.

– Cykelglädjen kan inget virus i världen stoppa. I stället har skälen till att cykla blivit ännu fler nu när vi ska hålla avstånd till varandra samtidigt som vi värnar vår hälsa, säger Klas Elm.

Nu rapporterar cykelhandlare och cykelverkstäder om fler kunder och mer jobb än tidigare.

– Det är ett bevis på att fler tänker på hälsan och ser cykeln som en viktig investering för att få vardagen att gå ihop under coronapandemin. När fler cyklar förbättras luftkvaliteten och folkhälsan, säger Klas Elm.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
​Spaden i marken för Lofsdalen Fjällpark MTB – miljonsatsningen på cykling i Lofsdalen

Close