Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTBSvenskar utomlands

Engen vann igen och Wengelin kraschade efter mållinjen

Världscupen för MTB-cyklisterna har kommit till Europa och Tjeckien efter två deltävlingar i Sydafrika respektive Australien. Under fredagen avgjordes elimineringstävlingen, eller sprinten om man hellre vill kalla den för det. Från kvalet hade förra deltävlingens segrarinna, Alexandra Engen samt Jenny Rissveds och Matthias Wengelin tagit sig vidare, och vi går direkt på kvartsfinalerna.

Engen_närbildKvartsfinaler:
Alexandra Engen var först ut av svenskarna men kör inte speciellt övertygande på den 1070 meter långa banan och in på upploppet ligger hon bara trea och det är bara de två främsta i varje heat går vidare till nästa omgång. Men på upploppet visar Engen klass och kör lätt upp sig till den andraplats som krävs och hade utan problem även kunnat ta hem heatet, men väljer att spara de sista krafterna.

I nästa kvartsfinal kör Jenny Rissveds som tog hem den totala andraplatsen i Australien och i sin kvartsfinal kör hon stabilt och ligger ohotad tvåa i princip genom hela loppet och kan enkelt ta sig vidare till semifinalen.

På herrsidan startar Matthias Wengelin bra i sin kvartsfinal och tar täten in i första svängen, men tappar lite i den första tekniska sektionen. Därefter avancerar han igen upp till täten men får släppa den ifrån sig i den långa asfaltstigningen som följer och in på upploppet ligger han tvåa och bevakar den placeringen fint. Strax innan mållinjen slår ledande Halzer av på farten och Wengen passerar honom precis innan mållinjen och tar därmed hem heatet.

Semifinaler:
I den första semifinalen för damerna tar Alexandra Engen starten men kör väldigt dåligt genom den första tekniska sektionen och tappar ledningen. Därefter är det väldigt jämt mellan alla de fyra tjejerna uppför asfaltsklättringen men de sista meterna av klättringen och framför allt under den tekniska utförskörningen visar Engen klass och in på upploppet handlar det bara om Engen och Mullens som säkert tar sig vidare till final.

I den andra semifinalen startar Jenny bra och ligger tvåa runt hela banan och in på upploppet ser det rätt lugnt ut, men när norskan Boe Jacobsen kommer i en mycket stark spurt klarar inte Jenny att svara och får tyvärr se sig passerad och rullar in på en tredjeplats och får ladda om inför den lilla finalen (om platserna fem till åtta) istället för den stora.

Annons
Wengans-krasch
Wengelins krasch.
Bild från RedBull.tv

Wengan får en väldigt dålig start i sitt semifinalheat och ligger trea när cyklisterna går in i banan enda klättring. Där klättrar dock Halzer enormt starkt och går från en sista plats upp till ledning och Wengan är förpassad ner till sista plats när fältet rullar in på upploppet. En gnista hopp tänds ändå när Wengan laddar på en stark spurt och avancerar upp till en tredjeplats och hade det varit några meter till fram till mållinjen hade han nog tagit ytterligare en placering, men får nu nöja sig med en tredjeplats och även han får köra i den lilla finalen. Just efter mållinjen har Matthias mycket hög fart samtidigt som segrande Halzer bromsar direkt efter att han har gått i mål. Det gör att Matthias inte hinner få stopp på sin cykel utan kör rakt in i Halzer och slår en volt över styret och landar på asfalten. Matthias ligger kvar på asfalten en stund men kan snart resa sig upp men ser både mörbultad och lite chockad ut. Men några minuter senare står han dock på startlinjen igen för att genomföra den lilla finalen.
”Varken kroppen eller hojen funkade som den skulle så jag cyklade bara runt den lilla finalen för att få min åttondeplats”, rapporterar Matthias från Tjeckien. ”Imorgon ska kroppen få en lite noggrannare kontroll, men jag hoppas att allt är ok”, fortsätter han. Även framhjulet och växlarna kommer behöva lite omvårdnad om det ska bli någon start på XCO-loppet på söndag.

Lilla finalen:
Efter den snöpliga spurtförlusten i semifinalen var Jenny Rissveds revanschsugen men in i första svängen ligger hon ändå bara tvåa. Men ett misstag i den första tekniska sektionen av ledaren utnyttjas av Jenny som passerar och sedan visar hon bara ryggen på den svenska mästartröjan för de övriga deltagarna i heatet, och in på upploppet är hon så långt före de andra att de knappt ens ser tröjan. En ren utklassning av Jenny som därmed tar hem den totala 5:e platsen.

Engen_vinst

Finalen:
I finalen får Alexandra Engen en bra start och är först in i det första tekniska partiet, men kör lite sämre där och blir omkörd. Men uppför stigningen kör hon riktigt starkt och lämnar de övriga tre cyklisterna bakom sig och därefter är de aldrig riktigt nära att hota Alexandras andra seger i XCE-cupen. Därmed leder Engen cupen på maximala 120 poäng lång före tvåan Stirnemann på 65 poäng medan Rissveds ligger på tredje plats på 60 poäng.

På söndag avgörs XCO-tävlingarna och förhoppningsvis kan du Jenny ta sin andra världscupsseger i U23-klassen efter en seger och en andraplats på de två inledande tävlingarna, och så hoppas vi naturligtvis att Matthias Wengelin inte är allvarligare skadad än att han kan starta på söndag.

2 kommentarer

    1. Naturligtvis korrekt Åsa. Det är nu korrigerat. Jag får skylla på en sen fredagskväll när jag skrev nyheten. /Daniel

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Cuptävling riskerar att ställas in

Close