Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

Eliten bojkottar SM och Långloppscupen

Att det ibland blir krockar i schemat har de flesta av oss upplevt men den krock som uppstår om ett par veckor är inget annat än klantig.

Då avgörs nämligen Engelbrektsturen, en deltävling i Långloppscupen eller Mitsubishi MTB Challenge, som den egentligen heter och SM i Långlopp – på samma dag.

Långloppscupen är ett format som verkligen slagit igenom i Sverige och har under 14 års tid varit landets största cup på cykel. Flera av deltävlingarna lockar över 1 000 deltagare och formatet är uppskattat av allt från motionärer till elitåkare och de sista åren har antalet deltagare ökat explosionsartat och deltävlingarna har de senaste åren slagit deltagarrekord år efter år.

Vikten och statusen med att vinna ett SM-guld behöver vi nog inte gå in närmare på.

Tidigare år har man försökt se till att långlopps-SM inte varit en del av Långloppscupen för att man inte ska köra om två eftertraktade titlar på samma tävling, men i år verkar Svenska Cykelförbundet totalt tappat kontrollen. Man har lagt långlopps-SM på Alingsås MTB Challenge som går samma dag som Engelbrektsturen, en deltävling i Långloppscupen.

Det sätter naturligtvis de flesta elitaktiva i en knivig sits. Sedan beslutet att lägga SM samma dag som Engelbrektsturen togs i våras har ett antal av våra bästa cyklister framfört sina synpunkter på att lägga dessa tävlingar samma dag, och dessutom på två helt skilda orter. Men det enda svaret de har fått från styrelsen är att beslutet är olyckligt men att de ligger kvar.

Att under det kommande året få köra i mästartröjan är naturligtvis eftertraktat och den extra mediala exponeringen (och därmed förbättrade ekonomiska fördelar) gör naturligtvis att SM lockar, samtidigt är Mitsubishi MTB Challenge, med sitt stora deltagarantal och prispengar, tävlingar som överhuvudtaget gör det möjligt för många att bedriva en elitsatsning. Många elitaktiva har dessutom sponsorsavtal som säger att de ska synas på både Långloppscupen och SM.

Annons

De aktiva har därför uttryckt att man anser att det är mindre dåligt att inte genomföra något SM alls under dessa förutsättningar. Som en sista vädjan, erbjöd de elitaktiva sig till och med att under en dag det kommande året ställa upp som ledare i samband med någon typ av ungdoms- eller rekryteringsaktivitet hos den av de två föreningarna som kan tänka sig att flytta sitt arrangemang till lördagen 26 juli för att undvika en krock, tyvärr även detta utan framgång.

Detta har gjort att sju riktigt tunga namn av de som är aspiranter på såväl totalsegern i Långloppscupen och mästartröjan väljer att avstå BÅDA dessa tävlingar. De som istället väljer att träna den 27 juli, istället för att tävla om prispengar eller mästartröjan är:
Lars Bleckur
Magnus Darvell
Fredrik Edin
Fredrik Ericsson
Calle Friberg
Mattias Nilsson
Matthias Wengelin.

Kampen om mästartröjan tappar naturligtvis en hel del status när man har i bakhuvudet att flera av de bästa inte alls kommer till start. För såväl arrangörerna som SCF finns det bara förlorare på att SCF inte klarar att lägga ett tävlingsprogram som passar cyklisterna, och dessutom inte klarar av att svälja stoltheten och backa på ett bevisligen galet beslut. Den här krocken gäller ju inte bara elitcyklisterna utan också samtliga junior- och veteranklasser, även om inte fullt lika mycket står på spel för deras del.

De elitaktiva uppmanar dock alla motionärer som normalt förgyller dessa lopp att delta och ha roligt, vilket vi naturligtvis stämmer in i.

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Testat: VOID-plagg

Close