Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTBSvenskar utomlands

Dramatiska sprintlopp slutade med svenskt silver!

Mountainbike-VM inleddes under tisdagen med XCE – eller sprint som vi kallar det för i Sverige. Tävlingarna fungerar på samma sätt som sprint på skidor, där först ett individuellt kvalheat sållar ut vilka som får köra åttondelsfinaler och mot vilka.

Regerande mästare på damsidan var Alexandra Engen, men eftersom hon redan avslutat säsongen på grund av hälsoproblem stod hoppet framför allt till Jenny Rissveds, som gjort några riktigt fina resultat under våren och sommaren.

Kvartsfinaler
Vi hoppar in i tävlingarna vid kvartsfinalerna dit vi fått totalt fem svenskar. På samsidan inleder Jenny Rissveds med att lägga sig på andra plats i sin kvartsfinal, en placering som hon säkert bevakar och verkar inte speciellt intresserad av att bränna några krafter för att ta hem kvalheatet. Bitvis ser det nästan ut som att hon är ute och söndagscyklar.

Den andra svenskan som gått till kvartsfinal är Kajsa Snihs som inleder aggressivt och placerar sig på en andra plats. Mot slutet av banan är hon hårt ansatt bakifrån, men kör taktiskt smart och gör vägen lång för den som vill passerar och tillsammans med en bra spurt tar hon andraplatsen och går vidare till semi.

På herrsidan är Axel Lindh först ut av svenskarna. Han tappar tyvärr fästet mellan sko och pedal i starten och tappar ett par viktiga meter redan i starten. Han kör dock hårt i inledningen och lyckas avancera till en 3:e plats, men avståndet fram till den andraplats som krävs för vidare avancemang är tyvärr för långt för att Axel ska ha en chans att gå vidare.

I den tredje kvartsfinalen står vårt hopp till Emil Linde som ligger tvåa stora delar av sitt heat, men är mycket hårt pressad in på upploppet där tre cyklister ligger mycket tätt genom sista svängen. Emil spurtar dock mycket starkt och vinner till slut sitt heat med ett par centimeters marginal.

I det sista kvartsfinalheatet står Emil Lindgren på startlinjen och han gör en grym start och tar ledningen i sitt heat. En ledning som han säkert bevakar hela vägen in till mål.

Semifinaler
Jenny kör i den första semifinalen och får en dålig start och är tredje cyklist in i första sväng men kör tufft och är stark upp i den första klättringen och tar sig upp på andra plats. En placering som hon sedan säkert kan bevaka hela vägen in i mål.

Även Kajsa Snihs får en dålig start och är sist in i första svängen, men tar ett offensivt spårval och avancerar till en tredje plats. En placering som hon tyvärr inte får behålla speciellt länge, utan faller snart tillbaka igen och är därefter aldrig riktigt nära och får istället sikta in sig på att prestera i den lilla finalen, där man gör upp om placeringarna 5-8.

Annons

Kvaltiderna har gjort att både Linde och Lindgren får köra i den andra semifinalen, och det börjar inte något vidare. Lindgren är trea in i första sväng, med Linde bakom sig. Linde kommer aldrig riktigt in i loppet och får nöja sig med att köra in som fyra. Lindgren däremot sliter med på en tredjeplats och ligger hela tiden precis bakom hjulet på tvåan. I den sista svängen in på upploppet tar Emil en snäv linje och är andra cyklist in på upploppet och med en stark spurt behåller han andraplatsen och är i final.

Lilla finalen
I den lilla finalen där man gör upp om placering 5-8 får Kajsa en godkänd start och är 3:e cyklist in i första svängen. Men hon får problem uppför den första klättringen och fastnar och därmed är loppet kört för hennes del, men hon ska ändå vara nöjd med en åttonde plats på VM.

På herrsidan för Emil Linde köra en riktigt hård och stökig liten final. Han tar täten i starten, men faller tillbaka till sista plats när det är trångt mellan cyklisterna och en hel del kroppskontakt. Det ser ut som att Emil får nöja sig med den placeringen men vid ett litet drop, som ser rätt enkelt ut, tappar cyklisten framför Emil koncentrationen och vurpar klantigt och Emil kan passera och blir därmed sjua totalt i sin första VM-start.

Finaler
Damerna inleder och det är riktigt jämt i starten. Jenny ligger på tredje plats men får lite problem i det första skogspartiet och faller tillbaka till fjärde plats. Jenny ser lite uppgiven ut, och de två Schweiziskorna Stirnemann och Indergand kan göra upp som segern. Det slutar med att Stirnemann tar hem segern, men därbakom har Jenny fått tillbaka glöden och in i sista svängen utmanar hon norskan Boe-Jacobsen och de båda kör ihop. Norskan är dock snabbare tillbaka på pedalerna och kan säkra bronsmedaljen och Jenny får lite besviken nöja sig med en fjärde plats.

Herrfinalen blir riktigt dramatisk och redan i andra svängen faller österrikaren Federspiel och tappar kedjan och därmed handlar det för de andra tre om att göra upp om medaljerna. Fransmannen Kevin Miquel tar ledningen och ser ut att kunna köra mot en säker seger. Emil ligger hela vägen på andra plats, ett par tre cykellänger bakom fransmannen, men med belgaren Mels tätt i hälarna. In i den sista svängen har dock Lindgren och Mels kommit ikapp Miquel och Lindgren och fransmannen stöter ihop lite lätt och fransmannen faller. Lindgren håller sig på hjulen men tappar lite moment, medan Mels som ligger lite bakom hinner välja ett snävare spår och passera de båda och kan därmed spurta i mål som världsmästare, med Emil Lindgren som silvermedaljör och en besviken Miquel rullar in på tredjeplats.

Resultat VM-XCE
Damer
1. Kathrin Stirnemann, Schwiez
2. Linda Indergand, Schwiez
3. Ingrid Boe-Jacobsen, Norge
4. Jenny Rissveds, Sverige
8. Kajsa Snihs, Sverige

Herrar
1. Febrice Mels, Belgien
2. Emil Lindgren, Sverige
3. Kevin Miquel, Frankrike
7. Emil Linde, Sverige
11. Axel Lindh, Sverige
17. Mattihas Wengelin, Sverige
18. Martin Setterberg, Sverige
22. Robin Thyrstedt, Sverige
28. Max Wiklund-Hellstadius, Sverige

 

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Bilder från Bockstensturen

Close