Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Landsväg

De svenska chanserna på VM

green_edgekNu är VM i full gång, proffsens lagtempolopp kördes igår och där var Emmas lag bäst bland de svenska åkarna. Orica AIS kom på 3:e plats i gårdagens TTT för damer, Emelia Fahlins lag Hitec Products kom endast på 13:e plats av 16 startande lag.

Tidigare idag så har juniortjejerna kört sitt individuella tempolopp, och jag tycker att de svenska tjejerna imponerade, Julia Karlsson kom i och för sig endast på plats 24, men med tanke på motståndet så var det en bra placering för henne. Hennes tid efter segrande Severine Eraud (Fra) var 51,09 sekunder. Kajsa Persson kom tyvärr näst sist 46:e plats av 47, dock så är hennes tid ändå väldigt bra, hon kom in 2 minuter och 17,43 sekunder efter segraren. Detta visar ändå hur jämt det är mellan de bästa juniortjejerna runt om i världen.

I skrivande stund håller just nu U23 klassen på att kör sitt individuella tempolopp och den som representerar Sverige bland U23 cyklisterna är: Marcus Fåglum-Karlsson (Falköpings CK) han är en stark cyklist och han har faktiskt chans att kunna placera sig högt upp i resultatet.

Imorgon tisdag (24/9) skall följande klasser klaras av: Elit Damer Tempo och Junior Killar Tempo. De som representerar Sverige bland juniorerna imorgon är: Pontus Kastemyr  (CK Bure) och Hampus Anderberg (Halmstads CK) bland Elit Damer är det följande åkare som kör: Emma Johansson (Härnösand CK/Orica AIS) Emilia Fahlin (Örebrocyklisterna/Hitec Products) Av Emma och Emilia är det inte lika klart av vem av dem som är favorit, båda har lika goda chanser att ta medalj, dock ligger ett extra plus på Emilia som har tidigare visat att Tempo är en disciplin som hon kan göra bra resultat i.

cyklistern

På onsdag (25/9) är det dags för herrarnas tempolopp och där är ju självfallet Tony Martin och Fabian Cancellara de stora favoriterna för att ta hem den ädlaste medaljen. Hur det blir för Gustav Larsson (Skoghalls CK/IAM Cycling) och Tobias Ludvigsson (Jönköping CK/Argos-Shimano) kan vi nog bara önska, Gustav har inte visat att han har hållit tidigare års kvalitéer, just nu är troligtvis den bästa placeringen för Sverige något som Tobias kommer att prestera.  Herrarnas tempolopp är det enda som genomförs på onsdag.

Annons

Den 26:e september är det vilodag för hela VM och först på fredagen den 27:e är det dags för näst lopp, först ut är juniortjejernas linjelopp och de svenska deltagarna är då: Julia Karlsson (Falköping CK), Kajsa Persson (Cramo Go Green) och Linda Jacobsson (FK Trampen), där är nog främst Julia och Kajsa Sveriges bästa chanser, dock kan Linda överraska och kom högt upp i resultatlistan, nu får vi hoppas att tjejerna kör smart och försöker hjälpa varandra under loppet.

Efter juniortjejernas linjelopp är det dags för Killar-U23 att köra sitt linjelopp, och de som representerar Sverige i U23 är: Marcus Fåglum-Karlsson (Falköping CK), Kim Magnusson (Falköping CK /Ciclista Malmantine),
Fredrik Ludvigsson (Höllviken CK/People4You) och Philip Lindau (Höllviken CK/People4You). Dock är Philips start i farozonen då han i helgen var med om en svår krasch under en tävling i Danmark, han punkterade bl.a. en lunga och även om han eventuellt skulle kunna starta på fredag lär hans chanser vara minimala.  Bland Marcus, Kim och Fredrik så har alla tre väldigt goda chanser till fina placeringar, de har under säsongen haft fina resultat både i Sverige och Internationellt. Angående Philip så återkommer vi inom kort om han kommer att köra fredagens lopp. Det står klart att om Philip inte kör på fredag så kommer han inte att ersättas av en ny åkare från Sverige, detta efter kontakt med SCF:s kommunikationsansvarig.

På lördag (28/9) är dagen då Sverige har väldigt goda chanser att ta hem en medalj, då är det dags för damer Elit och deras linjelopp, och de bästa chanserna bland damerna är självfallet Emma Johansson(Härnösand CK/Orica AIS)  revansch sugen efter förra årets linjelopp i Danmark, vi skall dock inte räkna bort Emilia Fahlin (Örebrocyklisterna/Hitec Products) och Madelene Olsson (Svanesunds GIF/Cramo Go Green) chanser till fina resultat. Övriga deltagare bland damer elit från Sverige är Martina Thomasson (CK Master/Cramo Go Green), Hanna Nilsson ( Staffanstorp CK/Cramo Go Green) och  Jessica Kihlbom (Upsala CK/Cramo Go Green). Damer Elit har precis som förra året i Danmark den största truppen från Sverige.

Den sista dagen för VM, söndagen den 29/9,  är det herrarnas linjelopp och en ny världsmästare skall koras, förra året vann Philipp Gilbert (Bel) och vem som kommer att bära den regnbågsfärgade jerseyn fram till nästa VM står helt öppet. En av favoriterna är dock Peter Sagan som visat en grym form under hela året. Vilka chanser har de svenska åkarna: Tobias Ludvigsson (Jönköping CK/Argos-Shimano), Thomas Lövkvist (JHWC/IAM Cycling) och Fredrik Kessiakoff (Skara CK/Astana). Tobias har visat fin form hela året, och de senaste tävlingarna i USA och Canada har han varit med i toppen under flera etapper och vi får hoppas att hans form har hållit i sig. Thomas började året bra med seger i Tour of Meditaréenen dock har efter det han inte visat några större framgångar, dock kör han i år för IAM Cycling och de har tyvärr inte fått inbjudningar till de större loppen i Worldtour, vilket tyvärr kan visa sig vara ödesdigert för hans form inför söndagens linjelopp. Fredrik stod över tempoloppet till förmån för söndagens linjelopp och Fredrik kan överraska, hans chanser är nog likställda med Tobias chanser till en bra placering.

TV-sändningarna från VM ser ut på följande sätt:
Måndag 23/9 – 13:50-17:00, Viasat Sport/Viaplay: Herrarnas U23-tempolopp
Tisdag 24/9 – 14.20-16.55, TV10/Viaplay: Damernas tempolopp
Onsdag 25/9 -13.05-17.05, TV10/Viaplay: Herrarnas tempolopp
Fredag 27/9 -12:50-17:45, Viasat Sport/Viaplay: Herrarnas U23-linjelopp
Lördag 28/9 – 14.05-18.05, TV10/Viaplay: Damernas linjelopp
Söndag 29/9 – 09.50-17.10, TV10/Viaplay: Herrarnas linjelopp

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Hoppande världselit till Uppsala nästa helg

Close