Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylar

DANSKA CERAMICSPEED SATSAR OFFROAD

Foto: Jesper Grønnemark / CeramicSpeed

Det danska företaget CeramicSpeed har under de senaste åren utmärkt sig som några av världens mest hängivna i jakten på minimal friktion, med sina keramiska lyx-lager, sina speciella oversizade rulltrissor, och sina specialbehandlade kedjor. Nu satsar man på den lite mer smutsiga delen av cykelsporten där friktionen verkligen kan vara ganska monumental under stundom, genom ett system med lager och oversizade rulltrissor för SRAMs Force- och Rival-växlar med clutch, alltså som har ett motstånd som håller kedjan spänd.

CeramicSpeed påstår att man kan minska friktionen i den här delen av drivlinan med upp till 30-40 procent med deras nya system. Detta kommer inte bara av de stora rulltrissorna och de kermiska kulorna som omsorgsfullt tillverkas nere i Danmark, utan en stor anledning som vi förstår det är att en bakväxel som spänner kedjan väldigt hårt ökar friktionen i systemet. Med CeramicSpeeds system fungerar själva clutchen oberoende av fjäderspänningen, vilken man sedan kan sänka och minska friktionen.

Annons

Systemet heter OSPW X, och sticker också ut genom att man har trissor med narrow/wide-profil. Den som tänker på CermicSpeed tänker nog främst på att minimera friktion, men faktum är att livslängden på bra keramiska lager är en oerhört central del i affärsidén. CeramicSpeed lämnar en imponerande garantitid på sex år, och produkten ska enligt företaget ha en livslängd som är tre-fem gånger längre än det som sitter på en standard-bakväxel. Med ett pris på 480 Euro får det väl ändå betraktas som lyxkonsumtion, men den som stått mitt i ett crossrejs med rulltrissor som kedjan knappt längre orkar dra runt kanske tycker det ter sig som ett fynd. Med jättelånga gravelrejs som blir mer och mer hypade kan nog CeramicSpeeds val att satsa offroad i alla fall vara ett väldigt strategiskt drag.  

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Ny svensk cykeltransportväska – PedalXplorer

Close