Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Daniel Helldén får Svensk cyklings opinionspris

“Daniel Helldén är den starkaste politiska rösten för Sveriges cyklister i dag”. Det menar Svensk cykling, som är paraplyorgan för landets cykelorganisationer. Nu tilldelas Helldén föreningens opinionspris 2020.

Svensk cyklings opinionspris delas varje år ut till någon eller några som gjort särskilt stora insatser för cyklingen i samhällsdebatten. Bland tidigare pristagare finns cykelforskare, ledarskribenter och miljöministrar. Svensk cykling är en paraplyorganisation som samlar nästan alla landets cykelorganisationer.

– Allt fler i Sverige cyklar och tydligast är den ökningen i Stockholm. Det är resultatet av ett långvarigt arbete för att förbättra framkomligheten och göra det enklare för cyklister. Drivande i detta arbete är Daniel Helldén, förklarar Klas Elm, vd Svensk cykling.

I sin prismotivering lyfter Svensk cykling bland annat fram Daniel Helldéns insatser för fler cykelvägar och cykelparkeringar. Särskilt betonas arbetet med att göra det möjligt att cykla i båda riktningar på gator som är enkelriktade för bilister.

– Daniel Helldéns arbete i denna fråga gör nu att önskemål om att cykla mot enkelriktat förs fram i många kommuner runt om i landet, säger Klas Elm, vd Svensk cykling.

På grund av den rådande coronapandemin överräcktes utmärkelsen digitalt, via en livesändning på Facebook. Daniel Helldén beskriver sina känslor kring priset.

Annons

– Det här är en energiinjektion till mitt fortsatta arbete för att utveckla cyklingen i Sverige till att bli smidigare, säkrare och mer lustfylld. Inte minst är det ett erkännande av att det innovativa arbete som vi gör idag i Stockholm sätter värdefulla avtryck. Det är mycket glädjande, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Flera cykelnyheter aviserades alldeles nyligen när Stockholms stad presenterade sin budget för 2021. Den styrande grönblå majoriteten är överens om att antalet cyklister ska öka.

– Vi erbjuder nu förmånscyklar till stadens alla ca 40 000 anställda, bygger ännu fler nya cykelbanor, cykelparkeringar och ökar antalet stöldsäkra cykelboxar. Samtidigt inför vi en rullande cykeljour som snabbt ska åtgärda uppkomna problem i befintlig cykelinfrastruktur och snabbt avhjälpa hinder. Cykelboomen har bara börjat, konstaterar Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Foto: Philip Lantz
Svensk cyklings prismotivering
Daniel Helldén personifierar cykelboomen i Stockholm. Sedan tillträdet som trafikborgarråd 2014 har cykelpassagerna över innerstadssnittet ökat med mer än 50 procent. Det är ett resultat av att cykeln har prioriterats i stadsrummet och att kommunfullmäktige har fattat flera beslut om cykelmiljarder. Detta gör att cykelvägarna blir fler, att allt fler cykelvägar sopsaltas på vintern och att cykelparkeringarna blir fler. Bakom dessa förändringar finns Daniel Helldén som en tydlig politisk kraft.
Daniel Helldén är den starkaste politiska rösten för Sveriges cyklister i dag. En röst som han använder för att lyfta frågor om säker cykling, snabbcykelvägar för att binda ihop Stockholmsregionen, ekonomiska styrmedel som gynnar cykling och för att cykelundervisning ska ingå i skolans läroplan.
Han har också varit drivande för att testa olika sätt som gör det enklare för cyklister i Stockholmstrafiken. Det handlar om rätt att svänga till höger vid rött ljus, väntytor för vänstersvängande och allgrönt i korsningar.
Under 2020 har Daniel Helldén stått upp för cyklisters rätt att cykla i båda riktningarna på gator som är enkelriktade för bilister. Vid varje myndighetsbeslut som satt käppar i cykelhjulen har Daniel Helldén sett nya möjligheter för att upprätthålla framkomligheten för cyklister. Det gör nu att kraven på att få cykla i båda riktningar på enkelriktade gator förs fram av cyklister i hela landet.
Därför förtjänar Daniel Helldén Svensk Cyklings opinionspris 2020 som en uppmuntran att fortsätta arbetet med att göra Stockholm till en världsledande cykelstad som inspirerar andra kommuner i Sverige.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Ställ en dämpar-diagnos

Close