Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Dags för Enduro-SM i Isaberg

Enduro-disciplinen växer rekordartat världen över och så även i Sverige. Till helgen är det nu dags att kora nya svenska mästare, vid Isabergs skid-, MTB- och äventyrsanläggning. 

Efter en vår och sommar med inställda tävlingar inleds den nationella tävlingssäsongen i Enduro på lördag den 3 oktober med SM i småländska Isaberg. Rekordmånga cyklister har visat intresse för årets SM-tävlingar men på grund av rådande pandemi har arrangören tvingats sätta ett maxtak på 200 deltagare fördelat på två dagar med 50 deltagare lördagen och 150 på söndagen – fördelat i tre startgrupper.

– Det har varit mycket fram och tillbaka med coronarestriktioner, men nu har vi hittat en modell för arrangemanget som både är laglig och lönsam, skriver SM-arrangören i sin inbjudan.

Adrian Hörnqvist är förbundskapten för de tre utförsdisciplinerna (Enduro, Downhill och 4-cross) inom Mountainbike . Han är nyss hemkommen från Pietra Ligurien i Italien där två världscupstävlingar i  Enduro world series 2020 precis avgjorts. Världscupstävlingarna kördes under två helger och totalt deltog elva svenska cyklister, vilket är rekord i endurosammanhang. Det blev dock inga topplaceringar för den svenska truppen men Adrian Hörnqvist är nöjd med de överlag starka resultaten.

– Förra årets VM-silvermedaljör Zakarias Johansen blev 12:a totalt, vilket är ett jättebra resultat. Louise Paulin har tidigare dominerat masterklassen. Nu klev hon in i dam elit vilket resulterade i en 3:e plats på en av sträckorna. Även Simon Carlsson gjorde en stark prestation, säger han.

Annons

Adrian Hörnqvist har kikat på startlistorna inför helgens Enduro-SM och har aldrig sett så hög nivå och så många elitsatsande cyklister komma till start i disciplinen. Han tror att förra årets svenska framgångar i VM kan ha bidragit till att sporten vuxit och blivit populär bland mtb-cyklister. Samt att upplägget lockar både bredd och elit.

– Downhill är lite som störtlopp. Man tar liften upp och åker ner, sen är det klart. En endurotävling är i regel indelad i 4-6 specialsträckor och det är den totala tiden som räknas. Däremellan är ska cyklisterna cykla upp för backen till den nya specialsträckan, lite som i rally, berättar Adrian.

För att bli en bra endurocyklist krävs därför både långvarig uthållighet och tekniska färdigheter utför, då banan i regel är lite brötigare och knepigare att ta sig ned för än i exempelvis Downhill, där det å andra sidan går snabbare.

Adrian Hörnqvist kommer naturligtvis vara på plats i Isaberg under helgen, och svarar gärna på frågor om Enduro Sweden series (ESS) som SM är en del av.

– Isaberg är en jättefin anläggning och bjuder på varierade banor. Det är inte jättehög fallhöjd men jag blev positivt överraskad första gången jag var där.

Onsdag 30 september och torsdag 1 Oktober är tävlingsområdet stängt för klargöring.
Torsdag 1 Oktober Banor offentliggörs kl 20.
Fredag 2 Oktober Banor snitslade och klargjorda.
Lördag 3 Oktober Lift öppen kl 9-15 (liftkort köps via www.isaberg.com eller i Sportcentret)
Lördag 3 Oktober Motionsklass kl 15-18 (50 startande)
Söndag 4 Oktober Tävling/(Motion) kl 9-18 (150 startande: 3 grupper med 50 åkare i varje)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
FJÄLLCYKLINGSTIPS

Close