Cykelnörderi – Vilket kaffe är vilket?

Artiklar 4 Feb 2017
Foto: Jesper Andersson
Foto: Jesper Andersson

Du har en meny framför dig med en rad olika ord av utländsk ­härkomst och tänker: ”Finns det en instruktionsbok till den här?!” Vi ska bena ut lite vad som finns på menyn och vad olika kaffetyper innehåller.

I stort kan man säga att det finns de som är baserade på espresso­bryggt kaffe och sedan lite mer likt vanligt bryggkaffe, som kan vara bryggt genom lite olika metoder.

Espresso är en bryggmetod där man med hjälp av ett högt tryck brygger ett väldigt koncentrerat och intensivt kaffe under en kort tid. Det är inte helt ovanligt att man har ett ­förhållande på ett till två, ibland ett mindre förhållande. 18 gram ­finmalet kaffe i filtret ger en espresso på 36 gram på runt 25-30 ­s­ekunder. Olika bönor med olika rostgrad kan kräva lite olika förhållanden och bryggtider men i stort kan det se ut så.

En espresso är som sagt väldigt koncentrerad och tål därför att spädas ut, varför den används som grund i många mjölkbaserade kaffedrycker.

Ristretto
En ristretto är de första ¾ av en espresso och därmed extremt koncentrerad, enligt många den godaste delen av en espresso.

Espresso
En enkel espresso är i runda slängar mellan 28-30 gram koncentrerat kaffe, oftast finns valet att beställa en espresso doppio vilket helt enkelt är en dubbel espresso. En annan typ av espresso är espresso lungo som är längre extraktion av kaffet vilket ger ett något lägre förhållande mellan kaffe och vatten. En lungo hamnar på runt 90 gram med samma mängd kaffe och blir således inte lika intensiv och koncentrerad.

Latte macchiato och Caffé macchiato
Macchiato är italienska och betyder fläckig. Ibland står det bara macchiato på menyn, med största sannolikhet syftar det på en caffé macchiato som är en espresso med en liten skvätt ångad mjölk ovanpå.

Omvänt finns det också latte macchiato där man istället har en kopp ångad mjölk med en skvätt espresso i. Alltså: caffé macchiato – espresso med lite mjölk, latte macchiato-mjölk med lite kaffe!

Americano
Inte att förväxlas med en espresso lungo. En americano är en espresso där man tillsatt varmt vatten till en dubbel espresso. I runda slängar tillsätter man runt 90 gram vatten och får då en något större kopp kaffe.

Cappuccino
Cappuccinon består till en tredjedel av espresso, en tredjedel ångad mjölk samt ovanpå ligger ett lager skummad mjölk. Ibland serveras den bara med den skummade mjölken ovanpå blandningen av ångad mjölk och espresso men ofta får man den serverad med vacker latteart i formen av ett hjärta, en tulpan eller liknande.

Caffé Latte
Latte är italienska och betyder mjölk. Det är därför inte helt otroligt att denna typen av kaffe innehåller mestadels mjölk. En latte består av en dubbel espresso, en stor mängd ångad mjölk och sen ett tunt lager skummad mjölk ovanpå, oftast i formen av latteart. Det här är tillsammans med cappuccino en ganska vanlig väg in i kaffedrickandet för oinvigda. Framför allt latten som bara har en viss kaffessmak och som dessutom är en len och enkel dryck att dricka tack vare att mängden kaffe i förhållande till mjölk är så låg.

Frappe, frappuccino och affogato
Är det här att förstöra kaffe? Kanske, eller så kan man se det som att man förgyller glassen, grädden eller vad det må vara! Frappuccino är den amerikanska kaffejätten Starbucks kaffedrink baserad på den mer klassiska frappén och är kallt kaffe blandat med smaksatt sirap, grädde och mjölk. Kanske inte det nyttigaste på menyn men i rätt läge kan det vara otroligt smarrigt. Affogato är en kula vaniljglass med en espresso ovanpå – magiskt gott!

Ibland kan man behöva lite hjälp för att få till en perfekt espresso. Foto: Jesper Andersson
Ibland kan man behöva lite hjälp för att få till en perfekt espresso. Foto: Jesper Andersson

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.