Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Cykelförsäljning säsongen 2020/2021: Fortsatt hög efterfrågan på cyklar, men nyförsäljningen minskade

Viljan att köpa nya cyklar har fortsatt att vara stor under cykelåret 2020/21, men nedstängda fabriker och problem med leveranserna till Sverige gjorde att antalet sålda cyklar minskade med 16 procent jämfört med cykelåret innan. 

En tydlig trend är att efterfrågan på elcyklar fortsätter att öka. Nu är var femte cykel som säljs en elcykel.

Ett cykelår löper från 1 september till 31 augusti. Under det cykelår som nyligen avslutades såldes 460 000 cyklar på den svenska marknaden. 90 000 av dessa var elcyklar. Det gör att elcyklarnas andel av den totala försäljningen har ökar från 17,5 till 19,5 procent.

– Andelen sålda elcyklar i Sverige närmar sig nu försäljningen i Danmark och Tyskland där elcykelns stora genombrott kom redan för några år sedan, säger Joakim Stenberg, vd för Cykelbranschen.

Hos Sportson, Sveriges största cykelhandlare, är kundernas ökade intresse för elcyklar tydligt.

– Våra kunder talar om att elcykeln ger dem möjligheter att cykelpendla längre sträckor. Vi har sålt alla elcyklar som vi har fått in under året och kunde sålt ännu fler om vi hade haft tillgång till fler, säger Lars Haglund, vd för Sportson.

Lars Haglund är VD för Sportson.

Fler köper avancerade cyklar

Trenden är också att allt fler köper sin nya cykel av en specialiserad cykelhandlare.

– Cykeln blir allt viktigare för människors vardag. Det gör att man köper allt mer avancerade cyklar och vill ha hjälp med sitt köp. Det kan de specialiserade cykelhandlarna ge, säger Joakim Stenberg.

Annons

Covid-19-pandemin har inneburit problem för cykeltillverkare i Fjärran östern och för transporterna till Europa. Det har gjort att importen av cyklar har minskat med 29 procent mellan cykelåren 2019/20 och 2020/21.

– En cykel består av väldigt många komponenter som görs av olika tillverkare. Jag vet en cykeltillverkare som har problem med att få tag i bromshandtag och resultatet blir att cyklarna inte kan byggas ihop för att skickas till oss, säger Lars Haglund.

Fortsatta problem under 2022

Nu har cykelhandlarna lagt sina beställningar på cyklarna som de vill få in i butikerna till försäljning under våren 2022, men Joakim Stenberg tror att problemen med produktion och leveranser kommer att fortsätta under nästa år.

– Trots att många upplever att utbudet inte är så stort som de önskat sig hos cykelhandlaren finns intresset för att cykla och köpa allt mer avancerade cyklar kvar. Störst är efterfrågan på elcyklar, mountainbikes, hybridcyklar och cyklar till ungdomar, säger Lars Haglund.

Ökad fart på begagnatmarknaden och högre priser

Att det är hög efterfrågan på cyklar bekräftar försäljningen på annonssajten Blocket. Mellan augusti 2020 och september 2021 har antalet cykelannonser varit 24 procent högre än under samma tidsperiod ett år tidigare. Störst är ökningen för mountainbikes med 37 procent. Det gör att medianpriset för en begagnad mountainbike på Blocket har ökat med 25 procent.

Joakim Stenberg är VD för Cykelbranchen. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.