Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
CykelcrossIntervju

CX-landslagets nya förbundskapten – “Topp 20 är målet”

Cyclocrosslandslaget har precis inför årets säsongsstart fått en ny förbundskapten, och för många av landets unga elitcyklister är det ett välkänt ansikte. Som tränare på Hagströmskas cykelgymnasium har Marcus Johansson coachat VM- och OS-medaljörer, och nu satsar han på att få in topp 20-åkare i framtida CX-mästerskap.

Vad fick dig att ta rollen som förbundskapten i cx?

I våras kontaktade Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Leif Karlsson mig och berättade att de sökte en ersättare för Hans Mård. De såg mig som ett alternativ och frågade om intresse fanns från min sida. Efter att jag tackat ja fick grengruppen i CX möjlighet att ta ställning i frågan.

Jag är genuint intresserad av all cykelsport och brinner för att utveckla cyklister. Sedan 2010 har jag jobbat som cykeltränare på Hagströmskas cykelgymnasium så jag har mycket erfarenhet av att arbeta med stora grupper och är van att planera. Tillsammans med grengruppen tror jag att vi kan fortsätta utveckla cyclocrossen i Sverige. Jag ser att sporten börjar få ett antal åkare som satsar helhjärtat på cx.

Är det en utveckling du märker även i ditt jobb på cykelgymnasiet?

När jag började mitt jobb som cykeltränare på Hagströmska fick jag en del cyklister som satsade på cross. Cyklisterna blev allt fler och 2014 initierade jag en satsning på grenen från skolans håll. Skolan anställde Henrik Jansson som tränare för CX-gruppen och sedan dess har den delen växt allt mer. Vi har flertalet cyklister som riktar sin satsning 100 % mot cyclocross.

Vad är målet med årets säsong och vad har du för långsiktig plan?

Målet med säsongen 2018/2019 är att få en topp- 20 placering på något av de två mästerskapen, EM eller VM. Långsiktiga målet är att ha några åkare som kontinuerligt placerar sig topp 20 på världscupen och att öka bredden av aktiva på våra nationella tävlingar. I uttagningen kommer jag följa SCFs riktlinjer och fokusera på juniorer, u23:or och yngre elitåkare.

De senaste säsongerna har det funnits några herrjuniorer och några i herrar elit/ u23 som satsar speciellt på CX men det är få unga damer som satsar specifik på grenen, hur ser du på det?

Först och främst tror jag att vi måste få fler tjejer att cykla inom alla discipliner. Återväxten i mountainbike har under de senaste åren börjat se bättre ut men många andra discipliner kämpar med få aktiva. Mig veterligen finns det två till tre tjejer som har sitt fokus på CX och rent procentuellt så det är samma som i herrklasserna.

Annons

 

Fakta om Marcus Johansson

Bor: Falun

Uppväxt i: Herrljunga

Ålder: 33

Yrke: Studerade på tränarprogrammet i Falun mellan 2006 och 2009. Började som tränare på Hagströmskas cykelgymnasium 2010.

Cykelbakgrund: Startade sin cykelkarriär på mountainbike för Ulricehamns CK 1999 och satsade på grenen fram till 2005. Då flyttades fokus till landsväg där Marcus ingick i Team  och Motala AIFs satsning. 2014 var sista året som elitcyklist, nu blir det något långlopp för Borlänge CK. Ett par år som cykelcrossåkare hans med under 2007-2008.  “När jag flyttade till Falun 2006 så var staden ett riktigt center för CX med bland annat Henrik Öijer och Oscar Ekstam som stora entusiaster. Min starkaste relation till cyclocross har jag fått genom att coacha mina aktiva cyklister på skolan.”

 

 

Text: Angelica Edvardsson Edin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Craft och Team Sunweb i nytt samarbete

Close