Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Corona kan ge stora leveransproblem inför cykelsäsongen 2021

Förra året innebar en stor boom för cykling inom alla discipliner. Då Corona innebar ett minskat resande ökade intresset för friluftsliv och cykling och många cykelmärken har sett en stor uppgång i försäljningen. Men inför säsongen 2021 har nu ledtiderna för tillverkning av nya cyklar ökat dramatiskt och det finns stor risk att det går att få leveranser i tid till när den svenska cykelsäsongen drar igång i vår och sommar, berättar Per-Erik Eriksson, vd på Velosweden.se som är återförsäljare av Commencal bikes i Sverige.

År 2020 var ett speciellt år på många sätt. En av konsekvenserna av Corona var att fler personer än någonsin har börjat cykla, och att det också satsas på inköp av allt dyrare cyklar. Både när det gäller mer avancerad cykling som downhill och enduro så är det ett ökat intresse, men också cykelpendlingen har ökat. Dock innebär det ökade trycket på cykelindustrin att det inför säsongen 2021 har drastiskt ökat leveranstiden av nya cyklar från många tillverkare.

Tillverkning av cyklar är extremt komplicerat med långa leveranskedjor och olika komponenter. Huvuddelen av komponenterna till just Commencals cyklar som säljs av nämnda Velosweden.se tillverkas i Taiwan, och där börjar nu effekterna av Corona märkas. Det är svårt att få fram råmaterial till komponenter och flera fabriker har stängt ner sin verksamhet pga Corona, vilket innebär att leveranstider på vissa komponenter till cyklarna har gått från 3 månader upp till 18 månader. Därutöver har det också tillkommit problem med att lossa gods i Taiwan från fraktfartygen, pga av brist av personal i hamnarna. Båtar får ligga i hamnen i flera veckor innan gods kan lossas (se bild). Detta sammantaget innebär att det blir stora förseningar till konsument när det gäller nya cyklar.

Annons
Fullt i hamnen.

– Tidigare har vi haft ca 1 månads leveranstid på en ny Commencal cykel till kund, säger Per-Erik Eriksson vd på Velosweden.se. Nu ligger snittleveranstiden för cyklar på mellan 3-6 månader. Kunder som vill vara säkra på att ha en ny cykel till kommande cykelsäsong behöver alltså planera sitt cykelköp med detta i beaktande för att inte riskera att stå utan cykel. Beställningar som läggs i april, maj kommer i värsta fall inte kunna levereras förrän till jul, om inte leveranskedjan kommer igång till det normala igen, avslutar Per-Erik Eriksson.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
5 VANLIGA KLUNGCYKLINGSMISSAR

Close