Chans till nya svenska cykelmedaljer på VM i Italien

MTB 29 Aug 2016

Två veckors adrenalinkickar och spektakulära VM-tävlingar på cykel väntar i den italienska alpbyn Val di Sole, norr om Milano. Mellan den 29 augusti och 11 september ska nya världsmästare utses i disciplinerna Trial, Downhill och 4X. Bland de svenska deltagarna ser vi Sveriges största downhill- och 4X-åkare, Felix Beckeman, som gjort comeback efter drygt ett års rehabilitering. Har Beckeman en bra dag på VM har Sverige medaljchans i 4X.

VM i Trial 29 augusti-3 september
Trial-VM startar idag tisdag, den 29 augusti, med teamtävling följt av semifinaler. De sex bästa cyklisterna i varje klass går vidare till finalerna som genomförs fredag och lördag 2-3 september. I truppen för Trial ingår fem cyklister, bland dem Joacim Nymann från Lerum som tog EM-brons i hård konkurrens tidigare i sommar. Nu får han världens bästa trialåkare från 23 länder att kämpa mot.

VM i Downhill och 4X, 6-11 september
Den 6-11 september är det dags för utförsdisciplinerna Downhill och 4X att göra upp om medaljerna. De nykorade svenska downhillmästarna, Josefine Björkman och Tim Hedman, ska nu möta ett större internationellt motstånd tillsammans med Oscar Härnström och Jonathan Sandberg och den enda junioren i truppen, Emil Melkersson, som gör VM-debut.

I disciplinen 4X är det Felix Beckeman, Uddevalla Cykelklubb, som kommer att försvara de svenska färgerna. Felix har gjort en otroligt fin comeback detta år efter en skada 2015 som han ådrog sig vid träning. Att han haft fokus på att komma tillbaka och lyckas bevisade han inte minst i årets världscuptävlingar, där han slutade på en andra samt fjärde placering. De senaste åren har Felix varit utan VM-medaljer men denna fina comeback och med hans placeringar hittills ser det lovande ut.

”Jag hoppas att truppen kan prestera på topp och känna att de får ut allt under tävlingen”, säger Anders Ljungberg, förbundskapten mountainbike och trial. ”Om Felix har en toppdag kan det absolut bli en medalj, då han verkligen har den kapaciteten. I Trial står de största förväntningarna på Joacim Nymann som redan har visat att han är en toppåkare inom sin gren. I övrigt ska vi inte ha medaljförväntningar utan fokusera på genomförandet och se till att alla känner att de kunnat ge full gas”, fortsätter Ljungberg.

Landslaget VM i Val di Sole

Trial
Joacim Nymann, Kinds GoGreen (Elit 20”)
Tobias Hult, CK Dainon (Elit 20”)
Alexander Karlsson, Kinds GoGreen CK (Elit 26”)
Viktor Fredriksson, CK Dainon (Junior 20”)
Viktor Hedin, CK Dainon. (Junior 20” och 26”).

Downhill
Josefine Björkman, Kungälvs CK (Elit)
Tim Hedman, Sandviken CK (Elit)
Oscar Härnström, Exceptio Sport Commercial (Elit)
Jonathan Sandberg, CK Fricyklisterna (Elit)
Emil Melkersson, OK Skogsvargarna (junior)

4X
Felix Beckeman, Uddevalla CK (Elit)

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.