Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylar

CANYON LANSERAR LÅNGTGÅENDE DAMSPECIFIKA MOUNTAINBIKES

Canyon har ju ett ganska rejält underlag att arbeta med när de ska designa damspecifika cyklar, eftersom de har ett program på sin hemsida där kunderna matar in sina kroppsmått för att få en rekommendation kring vilken storlek på cykeln de ska ha – det de kallar Perfect Positioning System. Förra året var detta utgångspunkten när man tog fram ganska speciella damspecifika racercyklar, och nu har man också tillämpat sina kunskaper om hur man bäst ska möta kvinnliga cyklister på MTB-sidan.

Det är två nya cyklar som ser dagens ljus – en trail-hardtail för stigcykling och en damvariant av den heldämpade stigcykeln Spectral. Det är tre olika saker som sticker ut lite extra med cyklarna, där Canyon verkligen tänkt damspecifikt utifrån sitt dataunderlag – storlekarna, geometrin och dämpningen. Om vi börjar med storlekarna så finns modellerna ända ned till storlek 2XS, vilket gör att spannet för rekommenderad längd går ända ned till 148 cm.

Med mindre cyklar har man sedan gjort andra anpassningar för att det ska fungera så optimalt som möjligt, där en sak är att sänka vevlagerhöjden. Tanken är att den ska matcha en mindre cykel bättre, och ge mer kontroll. Mer kontroll ska man också få med extra låga överrör, så det blir mer utrymme att röra sig på cykeln. Man har också kortat ned reachen lite utifrån sitt dataunderlag, så att cyklarna alltså blir lite kortare.

När det sedan gäller dämpningen så har man tagit fasta på att Canyons kvinnliga kunder överlag hade en lägre vikt, och exempelvis utrustat hardtailen med gaffel som är specialanpassad i hur den beter sig för att den ska funka som bäst med lägre tryck (lägre vikt på cyklisten). Även länkaget på Spectral-modellen är anpassat för att funka som bäst med lägre vikt på cyklisten, med en annan utväxlingskurva i länkaget i jämförelse med vanliga Spectral. Därutöver har cyklarna såklart mer klassisk damspecifik utrustning, som sadlar och liknande mer konventionella anpassningar.

Stig-HT

Trail-hardtailen finns i tre modeller, samtliga med aluminiumram och 110 mm dämpning (80 mm på storlek 2XS). Detta känns som en väldigt spännande cykel i ett cykellandskap där hardtails ofta känns som antingen rena långloppshojar eller som kralliga choppers för att bomba utför. Denna känns lite mer som något med det bästa från båda världar, en progressiv snabb-HT helt enkelt. I Storlek 2XS till S är det 27,5-tumshjul, sedan 29 i M.

Annons

grand-canyon-al-slx-wmn-9-trail_c1226

Spectral för kvinnor

Spectralen finns i fem modeller, en i kolfiber, två med kolfiber-framtriangel/alu-baktriangel, och sedan två helt i aluminium. Det var ju inte länge sedan Canyon lanserade en ny Spectral, och denna bygger naturligtvis vidare på samma grundläggande design. Det är alltså en 27,5:a med 140 mm dämpning bak, men anpassad enligt det tänk som redogjordes för här ovan.

spectral-cf-8-wmn_c1269

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Friskis&Svettis säljer cykel – med trampcykelpremie

Close