Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

Calle Friberg tog hem mästartröjan i maraton

Snapphaneturen
Foto: Martin Nilsson, marr.se

I helgen avgjordes SM i maraton för MTB-åkarna på Sveriges troligen stigrikaste långlopp, Snapphaneturen i Hässleholm.

På förhand såg det ut att kunna bli en fight mellan vasavinnaren Fredrik Ericsson, regerande mästaren Magnus Darvell och alltid starka Calle Friberg. Totalledaren och suveränen i långloppscupen Matthias Wengelin var dock inte anmäld.

Banan startade med en startlopp på cirka 6 km och därefter skulle två varv om på en 35 km slinga avklaras innan cyklisterna kommer in på upploppet.

Redan efter den inledande loopen de ovan nämnda favoriterna grupperat sig i täten, men även Martin Eriksson och Mattias Nilsson låg långt framme.

När fältet för första gången gav sig in på en lite mer teknisk stig efter 10-15 km drevs tempot där framme upp och Calle, Fredrik och Magnus fick en liten lucka till cyklisterna bakom. De tre höll ihop under hela det första långa varvet. ”Det kändes som att Magnus fick slita lite hårdare”, kommenterade Calle efter loppet. Oavsett om Magnus var lite mer sliten eller inte så bet han i alla fall ihop och vid varvningen låg de tre fortfarande ihop och hade drygt 3,5 minut ner till fjärdeplatsen. Nu handlade det mest bara om att fördela medaljerna.

Med ett par mil kvar att köra skruvades tempot upp ytterligare av Calle och Fredrik vilket gjorde att Magnus fick ge sig och istället rikta in sig på att hålla tempot och säkra pallplatsen. Calle och Fredrik trummade dock på där framme. ”Jag letade efter en plats att avgöra på, men slutet av banan var ganska lättåkt utan några större stigningar där man kunde avgöra”, berättar Calle. Vid en backe med cirka 3 km kvar satte Calle in en stöt och fick en liten lucka i utförskörningen efter den. ”Vid den sista 30 sekunders stigningen gasade jag för fullt, och då fick han ge sig”, berättar Calle.

När Fredrik insåg att han inte längre skulle ha någon chans på segern rann tiden iväg och in på upploppet skilde det 50 sekunder mellan de två första. ”Det var skönt att få komma in på upploppet solo. Det var jobbig gräsäng på upploppet så det var skönt att slippa göra upp på den”.

Annons

Nu blir det ett år i mästartröjan för Calle som tidigare har flera andra platser på SM, samt någon seger i U23 i bagaget. ”Men nu är det första gången som jag har en mästartröja”, säger han stolt.

Damer
I en tämligen tunn damklass (endast 5 startande) blev ändå spännande. På startloopen tog Jennie Stenerhag och Angelica Edvardsson kommandot och var vid första passeringen efter cirka 6 km 8 sekunder före Emmy Thelberg och 18 före Åsa Erlandsson. Angelica tvingades dessvärre bryta på det första längre varvet och vid den sista varvningen efter drygt halva loppet låg Jennie och Emmy tillsammans dryga minuten före Åsa. Emmy fick dock det tungt på sista varvet och Åsa kunde passera henne, men avståndet fram till Jennie var i princip oförändrat. Först in på upploppet av tjejerna kom alltså Jennie Stenerhag, 1 min och 20 sekunder före Åsa Erlandsson som var ytterliga 25 före Emmy Thelberg. Dessa tre tjejer var de enda damseniorer som tog sig i mål.

Resultat SM-maraton

Herrar
1. Calle Friberg, Team Nordic Cycling, 3.01.01
2. Fredrik Ericsson, CK Cykelcity.se, 3.01.51
3. Magnus Darvell, Team Kalas-Merida, 3.05.04

Damer
1. Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.38.13
2. Åsa Erlandsson, Varbergs MTB, 3.39.34
3. Emmy Thelberg, Härnösands CK, 3.39.59

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.