Årskrönika över nya cyklar 2018: liv langma Nytt tävlingsvapen för kvinnor som gillar berg

20 Dec 2017

liv-langma-advanced-sl-0-304390-11

Väldigt ofta har de cyklar som lanserats som damspecifika haft en tonvikt på komfort och motions­cykling, som om det inte skulle finnas kvinnor som villa rejsa och köra fort.

Liv har länge varit i framkant när det gäller att avskaffa den här föreställningen, och man var de första som lanserade en damspecifik aerohoj. Nu lanserar man också en ny race-betonad cykel, denna gång med fokus på låg vikt, hög fart och långa klättringar. Dess namn är Langma, vilket är det tibetanska ordet för Mount Everest. Vi gissar att det blir svårt att ta sig upp just där på cykeln, men med sin vikt på strax över 6 kilo som den står på bilden lär den i alla fall inte söla uppför backarna. Utöver låg vikt har man också en del intressanta aero-detaljer, som exempelvis en styrstam som ska omfördela ­luftflödet, samt det klassiska superslopade överröret som vi vant oss vid från Liv/Giant-koncernen. Enligt Liv är detta inte bara bra för styvhet och komfort, utan man säger sig också ha uppmätt ­aerodynamiska fördelar i vindtunneln med den superslopade ­designen. Langma finns med både skivbroms och fälgbroms, samt med lyxig eller mera överkomlig kolfiber.

 

”Enligt Liv är den superslopade designen inte bara bra för styvhet och komfort, utan man säger sig också ha uppmätt aerodynamiska fördelar i vindtunneln med den”

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.